Hopp til innhold

Pendelur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Golvklokke av pendeltype fra Rasmus Meyers Samlinger, BergenUtstyrt med intarsiaarbeider på trekasse

Pendeluret ble oppfunnet på 1500-tallet. Det bygger på prinsippet om at en pendel vil bevege seg så regelmessig, at den på et stivt oppheng vil kunne «klippe» bevegelsen på et tannhjulsdrev som dermed ble gitt en rytmisk og regelmessig bevegelse som i sin tur kunne bevege et sett med urvisere. De tidligste urene var relativt store, og ble etterhvert bygget inn i skap som ble kalt gulvklokker eller golvur. Disse var gjerne om lag mannshøye.

Driften av urverket ble gjort ved hjelp av et lodd som trakk i en snor rundt drivakselen samtidig som at det sank av sin egen tyngde. Når loddet var trukket ned til nesten i enden på snoren, måtte det heises opp igjen slik at urverket skulle fortsette å gå. Fallhøyden gjorde at en ikke behøvde å trekke opp loddet så ofte.

Etterhvert som fjærstålkvaliteten ble bedre, ble det mulig å bygge mindre utgaver med drivfjær, som kunne trekkes opp med jevne mellomrom ved hjelp av en vrinøkkel. Disse var beregnet på å henge på vegg (veggur).

Felles for pendelurene var den karakteristiske lyden av drivverket. (Tikk-takk). Tempoet varierte med lengden på pendelaksen og tyngdepunktet på pendelen, som kunne reguleres på forskjellig vis.

Behandling av pendelur med slagverk

Ved etterstilling av ur med slagverk må dette gjøres ved at langviser stilles fremover. Hvis en beveger viseren baklengs, vil telleverket henge seg fast og forårsake feil antall slag.

Ved transport må pendelen hektes av eller låses. Hvis det ikke gjøres vil det være stor fare for at midtstillingen forskyves, og klokken vil ikke gå når den henges opp igjen. Dette er en vanlige årsak til at veggur ikke går. Under transporten må klokken ligge på rygg med toppen høyest.

Urverk med lodder: Loddene hektes av og snorene festes slik at de ikke lager backlash under transporten.

Montering på vegg: Heng klokken på en spiker eller skrue. Kontroller at kassen henger rett og pendelen henger i midtstilling. Gamle urverk hadde ofte en skala på bakveggen ved pendelspissen, hvis klokken ikke har det, lag en papirlapp i bunnen eller på bakveggen og marker hvor pendelen henger når kassen henger rett. Kontroller deretter at “tikk” og “takk” er like langt ut fra senter. Ved små avvik kan kassen forskyves på veggen. Ved større avvik må pendelen justeres oppe i urverket. Prosedyren på dette vil være avhengig av hvordan mekanismen er bygget. Oftest kan en bøye forsiktig på pendelarmen øverst, da det gjerne er her den kommer ut av stilling. Når pendelbevegelsen er riktig, fest kassen på veggen med en skrue gjennom bakveggen nederst.

Justering av hastighet gjøres ved at mutteren på pendelen skrues nedover for å sakke, og oppover for å øke farten. Kontroller hastigheten på samme tidspunkt hver dag, f. eks klokken 6, da det ofte vil være skjevheter i tallskiven som kan forårsake tilsynelatende feil hastighet. .

Smøring av urverk, skal vanligvis ikke gjøres da olje etter en tid vil tykne og bremse bevegelsen. Hvis det  er påkrevet for å få klokken til å gå, må det gjøres med en lett tynn olje, symaskinolje eller “mekaniker på boks”, WD-40 eller CRC 5-56.

Utkobling av slagverk. Noen klokker har en hendel som kobler ut slagverket. Eventuelt kan hammeren(e ) bøyes, slik at de ikke når frem.

Enkelte klokker vil ikke gå dersom en ikke trekker opp slagverket.