Muskatnøttslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Muskatnøttslekten
Muskatnøtt, fra Koehler 1887.
Nomenklatur
Myristica
R.Br.
Populærnavn
muskatnøttslekten
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenMagnoliales
FamilieMuskatnøttfamilien
Økologi
Antall arter: ca. 100
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Asia
Inndelt i

Muskatnøttslekten (Myristica) er en planteslekt i muskattnøttfamilien, oppkalt etter en av sine mest brukte arter – muskatnøtt (Myristica fragrans). Slekten ble systematisert av botanikeren Robert Brown, som også var oppdageren av Brownsk bevegelse. Artene vokser i tropisk Asia og Australasia.

Slekten omfatter om lag 100 arter av trær og busker, hvor ordet «muskatnøtt» strengt tatt brukes om frøene, som er om lag 2-3 mm store på de fleste artene. Mange av artene er små trær som har enkeltstående, avlange blader i samlet eller spredt vifteformasjon.

Taksonomi[rediger | rediger kilde]

Muskattnøttslekten består av ca. 100arter, hvorav de viktigste er:

Listen over arter er ikke uttømmende.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Noen av muskatnøttslektens arter brukes til framstilling av krydder, og dette har vært gjort siden middelalderen. Den fremste arten – muskatnøtt (Myristica fragrans), er opprinnelig fra Bandaøyene i Indonesia, men dyrkes også i Karibia, særlig på øya Grenada. Krydderet muskat framstilles av selve frøene, som tørkes.

De beslektede artene papuamuskat (Myristica argentea) fra Ny-Guinea og Bombay-muskat (Myristica malabarica) fra India brukes gjerne i krydderblandinger basert på Myristica fragrans for å tilføre smaksvariasjoner. I India brukes Bombay-muskat i flere matretter, det samme gjelder i Midtøsten og i Hellas. I Europa brukes muskattnøtt spesielt i retter med potet.

Muskatolje kan brukes som ingrediens i parfyme, matlaging, farmasi, hostesaft og i tannpasta.

Muskat inneholder hallusinogenet mysterisin, som kan fremkalle en rus og kan være helseskadelig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]