Hopp til innhold

Art Institute of Chicago

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Art Institute of Chicago
ArkitektRenzo Piano
LederJames Rondeau
Etablert1879
Åpnet1893
Årlig besøkstall1 549 057
Kart
1 = School of the Art Institute of Chicago
Art Institute of Chicago
41°52′46″N 87°37′26″V
Adresse111 South Michigan Avenue, Chicago, IL 60603
Nettstedhttps://www.artic.edu

Art Institute of ChicagoChicagos kunstinstitutt») er et av de fremste museer i USA. Museet ligger sentralt i Chicago med adresse 111 South Michigan Avenue og er særlig kjent for sin samling av impresjonister, postimpresjonister og amerikansk kunst, herunder skulptur, arkitektur og design. I tillegg har museet en egen fløy som viser våpen og rustninger fra middelalderen og renessansen.

Bygningen som i dag huser museet ble åpnet i 1893, og ble bygget med sikte på at Art Institute skulle flytte inn i denne. Men den ble først brukt til verdensutstillingen i Chicago dette året, kalt World's Columbian Exposition, en utstilling som blant annet viste en kopi av Gokstadskipet.

I 1999 ble det besluttet at bygningen skulle bli gjenstand for en større utvidelse, som blant annet skulle huse moderne kunst. Den nye fløyen, som kalles The Modern Wing, ble tegnet av den italienske arkitekten Renzo Piano, og ble innviet i 2009.[1]

Av nordiske kunstnere er blant annet Danmark er representert med bildet Klosteret San Lorenzo fuori le mura av Christoffer Wilhelm Eckersberg (1824) og Norge med Thomas Fearnleys Pergola med appelsiner, ca. 1834 og en rekke bilder av Edvard Munch.

Fra samlingene[rediger | rediger kilde]

Renzo Pianos Nichols Bridgeway under bygging fra Millennium Park til Art Institute of Chicago, nye fløyen til venstre er også tegnet av Piano
«Sørløven», skulptur av Edward Kemeys, 1893

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]