Muhammad Ali Jinnah

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Muhammad Ali Jinnah
محمد علی جناح
Jinnah crop.jpg
Født25. desember 1876
Britisk India Karachi i Britisk India (nåværende Pakistan)
Død11. september 1948 (71 år)
Pakistan Karachi i Pakistan
Gravlagt Mazar-e-Quaid, Karachi
Ektefelle Maryam Jinnah (19181929), Emibai Jinnah (18921893)
Mor Mitthibai Jinnahbhai
Søsken Fatima Jinnah
Barn Dina Wadia
Utdannet ved City Law School, University of Mumbai, Sindh Madrasatul Islam
Beskjeftigelse Politiker, advokat
Parti Indias Nasjonale Kongress (1896-1913)
All India Muslim League (1913-1948)
Nasjonalitet Pakistan (1947–), Britisk India (18761947)
Pakistans generalguvernør
19471948
ForgjengerIngen, Lord Mountbatten som visekonge av India
EtterfølgerKhawaja Nazimuddin
Signatur
Muhammad Ali Jinnahs signatur

Muhammad Ali Jinnah (født 25. desember 1876, død 11. september 1948) var en indisk og pakistansk, muslimsk politiker og leder av All India Muslim League som la grunnlag for nasjonen Pakistan og fungerte som landets første generalguvernør. I Pakistan kjennes han offisielt som Quaid-e-Azam som betyr «Store leder», og Baba-e-Qaum som betyr «Nasjonens far». Både hans fødsels- og dødsdag er nasjonale helligdager i Pakistan.

Jinnah ble betydningsfull i den indiske nasjonalkongress, hvor han talte for et samarbeid mellom hinduer og muslimer, og bidro til å danne Lucknow-avtalen med All India Muslim League i 1916. Han ble også en nøkkelperson i All Muslim India Home Rule League som arbeidet for selvstyre. Han foreslo en fjorten lang rekke med forfatningsendringer for å sikre muslimer rettigheter i et selvstyrt India. Hans forslag ble ikke vedtatt og en desillusjonert Jinnah flyttet til London hvor han ble boende i mange år.

Flere muslimske ledere overtalte Jinnah til å vende tilbake til India i 1934 og reorganisere Muslim League. Etter et feilslått prosjekt i kongressen gikk han isteden inn for å skape en selvstendig stat for muslimer. Muslim League vant flest muslimske mandater ved valget i 1946 og Jinnah startet en kampanje med streiker, protester og uro for å presse fram et «Pakistan», men protestene ble snart til voldelige sammenstøt i store deler av India. Kongressens feilslåtte politikk fikk begge partene sammen med britene til å bli enig om en oppdeling av landet i to deler. Som generalguvernør av Pakistan ledet Jinnah arbeidet med å rehabilitere millioner av flyktninger, skape en nasjonal utenrikspolitikk, sikkerhet og økonomisk utvikling.

Jinnah døde 71 år gammel i september 1948, kun ett år etter Pakistan fikk sin uavhengighet fra Det britiske imperiet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]