All India Muslim League

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
All India Muslim League
LandBritisk India
Leder(e)Muhammad Ali Jinnah
Grunnlegger(e)Ahmed Khan
Grunnlagt30. desember 1906
Nedlagt14. august 1947
EtterfølgerQ8655021
HovedkvarterLucknow
IdeologiPanislamisme to-nasjoner-teori
Flagg

All India Muslim League var et politisk parti som ble grunnlagt i Dhaka i Britisk India i 1906. Partiet ble etter hvert den drivende kraft i dannelsen av Pakistan som en separat, muslimsk stat. Etter at Britisk India ble uavhengig fra Storbritannia og statene India og Pakistan var opprettet fortsatte partiet som et minoritetsparti i deler av India, spesielt i Kerala.

I Pakistan dannet partiet landets første regjering, men falt fra hverandre i løpet av 1950-årene etter et kupp fra hæren. En eller flere fraksjoner av det forhenværende «All India Muslim League» har hatt makten i de fleste regjeringer i Pakistan siden 1947. I Bangladesh ble partiet gjenopplivet i 1976 og vant 14 parlamentsplasser i 1979, etter det har imidlertid partiet forvitret.

Tidligere historie[rediger | rediger kilde]

I 1886 ble Educational Conference grunnlagt av Syed Muhammadan, men et selvpålagt forbud hindret den nye foreningen fra å diskutere politikk. Det opprinnelige målet var å gå inn for britisk utdannelse, spesielt innenfor vitenskap og litteratur, blant muslimer fra India. Konferansen, i tillegg til å generere midler Aligarh muslimske universitet for å motivere den muslimske overklassen til å foreslå en utvidelse av utdanningsløftet andre steder - kjent som Aligarh-bevegelsen. I sin tur bidro denne nye bevisstheten om muslimske behov til å stimulere en politisk bevissthet blant flere muslimer.

Grunnleggelsen av et muslimsk politisk parti på nasjonalt nivå, ble sett på som viktig i 1901. Den første fasen av grunnleggelsen var et møte som ble avholdt i Lucknow i september 1906, og representanter fra hele India var til stede. Sultan Muhammad Shah (også kjent som Aga Khan III) ble utnevnt til den første ærespresidenten, for den muslimske ligaen. Det var også seks visepresidenter, en sekretær og to felles-sekretærer som opprinnelig ble utnevnt for en tre-års-periode, fra forskjellige provinser. Ligaens grunnlov ble utformet i 1907.

Politisk sett fantes det enhet mellom muslimske og hinduistiske ledere i tiden etter første verdenskrig, karakterisert som Kalifat-bevegelsen. Men forholdet ble deretter mer avkjølt etter at kampanjen var avsluttet i 1922. Muhammad Ali Jinnah ble desillusjonert av politikk, etter mislykket forsøk på å grunnlegge en hindu-muslimsk allianse, og han tilbrakte mesteparten av 1920-årene i Storbritannia. Ledelsen av ligaen ble overtatt av Sir Muhammad Iqbal, som i 1930 fremmet kravet om en egen muslimsk stat i India.

Troen på at hinduer og muslimer var to forskjellige nasjoner som ikke kunne bo sammen i samme land, ble mer populær blant muslimer. To-statsløsningen ble avvist av kongress-lederne, som favoriserte et forent India. Fram til 1937 hadde Muslim League forblitt en organisasjon av indiske muslimer. Ledelsen i Muslim League begynte deretter masse-mobilisering, og ble et mer populært parti blant de muslimske massene i løpet av 1940-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]