Morgan Kane (figur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Morgan Kane
Rollefigur i Morgan Kane
Kjell Halbing viser fram tegneserieruter med Morgan Kane av Ernst Vevle Olsen i 1973.
Første opptreden1965 (Romanforlaget)
1966 (Bladkompaniet)
Siste opptreden1985 (siste bok i Morgan Kane-serien)
1997 (siste opptreden i El Diablo-serien)
Informasjon
KallenavnEl Gringo
FødtMorgan Cairn, ca 1855
«et sted på Santa Fe-veien»
Dødca 1912 (alder 56–57)
Nuevo Casas Grande i Mexico
trolig skutt
FamilieEktefelle: Linda Swift Kane (1890-1892)
Far: Brendan Cairn
Mor: Gwen Cairn
Sønn: Paco Galàn
EktefelleTexas Ranger
U.S. Marshal
EvnerRevolvermann og lovmann
Kan trekke på 1/5 sek.
Skapt avKjell Hallbing

Morgan Kane (født Morgan Cairn i 1855, «et sted på Santa Fe-veien») er en fiktiv romanhelt, revolvermann og lovmann fra bokserien Morgan Kane, skrevet av den norske forfatteren Kjell Hallbing under pseudonymet «Louis Masterson».[1]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Morgan Cairn[rediger | rediger kilde]

Morgan Kanes foreldre var irske immigranter, Brendan og Gwen Cairn. I 1855 kjøpte de seg plass i et reisefølge med vogner vestover på vognsporet fra Oregon. De krysset Texas Panhandle på veien mot Santa Fe i New Mexico. Gwen Cairn var gravid under reisen. Kort tid etter Morgan Kanes fødsel ble begge foreldrene drept i et indianeroverfall. Etter som gutten vokste endret han navnet sitt fra Cairn til Kane.

Morgan Kane, drapsmann[rediger | rediger kilde]

Kun 16 år gammel drepte Morgan Kane for første gang. Han brukte kniv på en som stod bak overfallet der foreldrene hans døde, en mann med navn Walsh. I 1874 ble han speider for kavaleriet og deltok i indianerkrigene i Texas. Han prøvde seg deretter som gullgraver i Sør-Dakota, men lyktes ikke og vervet seg til kavaleriet på nytt. Denne gang havnet han under ledelse av general Custer. Kan deltok sommeren 1876 i slaget mot sioux-indianerne ved Little Big Horn, hvor general Custer døde. Etter Little Big Horn forlot Morgan Kane kavaleriet. Han begynte sin karriere som revolvermann og slo seg sammen med Billy the Kids gjeng.

Morgan Kane, El Gringo[rediger | rediger kilde]

Mot slutten av 1870-årene opererte Morgan Kane under navnet «El Gringo» som revolvermann i grenselandet mellom Arizona og Mexico. Han var medlem av gjengen til den mexicanske banditten Coyote, en mann som ble som en far for Kane, og lærte han å bli en fullendt revolvermann. Ettersom Kane ble stadig bedre med revolver og kvinner kom i mellom de to gamle vennene forvitret forholdet mellom Coyote og Kane. Et svik fra Coyote snudde Kanes følelsesliv på hodet. Fra å beundre Coyote ble han fylt med hat mot sin tidligere mentor. Den vakre Mariela ble sentral i at det oppstod fiendskap mellom de to.

Mange år senere, beskrevet i boken Djevelens utvalgte, dukker Coyote opp i Kansas City der Kane er på fylla. Coyote bruker sin datter, Lisbeth Galàn, for å få en syk hevn mot Kane. Sterkt beruset har Kane sex med Lisbeth som en del av planen. Samtidig er flere leiemordere med i komplottet. U.S. Marshal Ed Zachary kommer til unnsetning i siste øyeblikk. Sommeren etter dør Lisbeth Galàn i barselseng i et kloster i Sonora, mens hun føder en gutt med svart hår og ful utvokste hjørnetenner.

Morgan Kane, Texas Ranger[rediger | rediger kilde]

Morgan Kane forlot Coyotes gjeng og streifet omkring inntil han i begynnelsen av 1880-årene ble nær venn med den blonde Charlie Katz av tysk hærkomst. Katz og Kane verver seg til Texas Rangers. Allerede i den femte boka, En Rangers ære, kommer fortellingen om hvordan Katz ble drept i forbindelse med mistanke om voldtekt av en ung dame. Kane renvasket sin venn, og drepte de involverte.[2]

Morgan Kane, U.S. Marshal[rediger | rediger kilde]

Kane ble vervet som U.S. Marshal av U.S. Marshal Ed Zachary i slutten av den samme historien der Kane hevner Katz' død. Zachary ble en nær følgesvenn i flere av oppdragene som fulgte som U.S. Marshal. Kane tok en pause fra U.S. Marshal-korpset fra ca 1888 til 1890 da han giftet seg og flyttet til New Mexico. Kane har levert fra seg marshal-stjernen da den låghalte, blonde revolvermannen, Jesse Rawlins, dukker opp i serien. De blir ikke direkte venner, men opparbeider en slags respekt for hverandre. Kane ble etter dette på nytt U.S. Marshal og kjempet med og mot en rekke historiske revolvermenn fra vestens historie. Kane møter Wyatt Earp i Tombstone i 1881. Flere år senere innledet Kane et forhold med Earps yngre søster, Adelia Douglas Earp.

Morgan Kane, gift[rediger | rediger kilde]

Revolvermennene Milo Stuart, Scott Corbin og Troy Ducan lurte Kane i en felle i samarbeid med en svikefull vakker kvinne, Allison MacKey. Troy Ducan skulle bli mannen som satte en kule gjennom Morgan Kanes høyre hånd i et forsøk på å ødelegge skuddhånden hans. Det er i denne perioden at Kane første gang møter sin kommende hustru, farmerdatteren Linda Swift. Kane møter igjen Linda Swift to år senere. Da er hun gift Linda Kominsky. Hennes mann blir drept på en grusom måte over kamp om olje på ranchen. Kane tok hevn og giftet seg med Linda rundt 1888. Etter to års ekteskap ble Linda Kane voldtatt og myrdet. Kane fikk sin hevn, men blir hardere, mørkere og mer avhengig av alkohol i det han returnerer til U.S. Marshals Service.

Morgan Kane, Alaska Marshal[rediger | rediger kilde]

Kanes overordnede ble tiltagende bekymret for hans ekstreme voldsbruk, store alkoholkonsum og mulige mentale ustabilitet. I slutten av 1890-årene ble han «stuet bort» som U.S. Marshal for Alaska-territoriet i forbindelse med Klondike-gullrushet. Det var i denne perioden han og Adelia Earp fant sammen. I 1898 fikk Kane sparken som U.S. Marshal.

Morgan Kane, død?[rediger | rediger kilde]

Ved århundreskiftet streifet Morgan Kane rundt og tok en rekke mindre oppdrag. Han var blant annet spesialagent og livvakt for Theodore Roosevelt og deltok i invasjonen av Cuba. Kane ble satt til å jakte på The Wild Bunch, men endte med å samarbeide med Butch Cassidy og Sundance Kid i stedet for å arrestere dem. Han fulgte de to til Paraguay hvor Sundance Kid og Jesse Rawlins ble drept, og Cassidy og Kane dro hver sin vei.

Morgan Kanes helse ble etter dette stadig dårligere. I 1910 deltok han på Pancho Villas side i borgerkrigen i Mexico. Her møtte han sin ukjente sønn, Paco Galàn, kalt «Diablito». Kane fikk en stygg skade i buken fra en skuddskade. Samtidig medførte dette at en større svulst sprakk og rant ut av Kanes mage. Kane ble rakk å bli gjeninnsatt som U.S. Marshal før ble skutt i møtet med overmakt i den forlatte byen Nuevo Casas Grande i Mexico omtrent i år 1912. Kane kjente et støt et sted i kroppen, og det antas at han døde under denne hendelsen, ca 57 år gammel.

Sønnen Paco Galàn ble en vellykket matador, med artistnavnet «Diablo», og reiste blant annet på en suksessfull turne til Spania.

Signalement og kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Signalement Kjennetegn
Høyde 192 cm
Vekt Ca. 75 kg
Hårfarve Mørk
Øyne Skifergrå
Spesielle
kjennetegn
Stjerneformet arr på høyre håndbak
Lam ringfinger på høyre hånd, festet med skinnmansjett til langfingeren
Hvit stripe dødt hår over høyre tinning
Personlige
egenskaper
Trekker på 1/5 sekund
Svak for kvinner og hasardspill
Nervøs, innesluttet, med psykopatiske trekk

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Morgan Kane mot røkla». Besøkt 29. oktober 2022. 
  2. ^ Den store boka om Morgan Kane, Aller forlag 2014, side 84-85

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]