Ed Zachary

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ed Zachary
Rollefigur i Morgan Kane
Første opptreden1967
Siste opptreden1971
Informasjon
KjønnMann
FødtUkjent
DødUkjent
EktefelleU.S. Marshal
EvnerRevolvermann, lovmann
Skapt avKjell Hallbing

Ed Zachary (fødsels- og dødsår er ukjent) er en fiktiv figur skapt av forfatteren Kjell Hallbing til bøkene om Morgan Kane. Det er Ed Zachary som rekrutterer Morgan Kane til U.S. Marshals Service.

I den femte boka om Morgan Kane, En Rangers ære, blir Kane fulgt av en «skygge» gjennom hele fortelingen. Mot slutten av boken møter vi U.S. Marshal Ed Zachary. Han forteller at Kane er ønsket til U.S. Marshals Service. De trenger Kanes kvaliteter med revoveren i møtet med en rekke nye kriminelle som befinner seg i territorier utenfor det Bymarchaller klarer å håndtere. Zachary skal bli en ny følgesvenn for Kane de kommende årene, men klarer ikke helt å erstatte Charlie Katz, som dør i den samme novellen.[1]

Figuren Zachary har en gjentakende opptreden i flere av bøkene etter bok nummer fem. I bok nummer 18, Bravado, arbeider Zachary og Kane samen med flere fra Marshal-korpset i det de tar ut menneskesmuglere. I bok nummer 20, De piskede, blir Zachary kidnappet og pisket av bandelederen, El Fiero. Banden består av tidligere innsatte i statsfengselet i Sonora. Alle selv pisket og mishandlet, og nå, fulle av hat til samfunnet, må de stoppes av Morgan Kane. Kann redder Zachary og dreper El Fiero, samt en del flere. Zachary dukker opp i siste liten i bok 24, Dette er døden, señor Kane. Han redder Kane fra en pinefull død der han er bakbundet med en råhud knyttet stramt rundt hodet, mens han ligger i solen og venter på at huden skal tørke, og trekke seg sammen.

I bok 27, De dødes dag, får vi bli med Kane og Zachary på øvelsesskyting i hovedbasen i Fort Leavenworth. Zachary blir vitne til at Kane, i slutten av 30-årene, faktisk trekker på 1/5 dels sekund med 30 fulltreffere på rad. Zachary selv blir mål til mellom 2/5 og 3/5 sekund. I den neste boken, Blodig jord, er handlingen vevd inn i den historiske begivenheten, åpningen av territoriet Oklahoma. Da amerikanske myndigheter 22. april 1890 åpnet de enorme områdene for nybyggere veltet det inn en strøm av håpefulle mennesker med drøm om å få eget land. Hærens 5. kavaleri prøvde å holde orden på Oklahoma-kaoset, og U.S. Marshals Zachary og Kane blir beordret til å bistå.

Kane har trolig vært borte fra U.S. Marshal-korpset da han og Zachary blir sendt til Utah i bok 35, Hevnens engler. Der skal de rydde opp i menigheten til en mormonsk biskop, som terroriserer trosfeller som trår utenfor biskopens harde tolkning av religionenes plikter. I bok 47, Slavenes kyst, blir Kane sendt til San Fransisco der Zachary er funnet med brudd på hodeskallen. Kane rydder opp i vestkystens menneskehandel, og får med seg en hode-bandasjert Zachary tilbake til Kansas City.

I bok 52, Djevelens utvalgte, havner Kane i store problemer da hans fiende fra mange år tilbake, Coyote, dukker opp i Kansas City. Coyote har planer som en syk hevn mot Kane. U.S. Marshal Zachary kommer til unnsetning i siste øyeblikk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Den store boka om Morgan Kane, Aller forlag 2014, side 84-85