Texas Ranger Division

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Texas Ranger Division
TypePoliti
Grunnlegger(e)Stephen F. Austin
VirkeområdeTexas
Etablert17. oktober 1835; 188 år siden (1835-10-17)
HovedkontorAustin
UnderlagtTexas Department of Public Safety
Ansatte 208[1]
JurisdiksjonTexas
Nettstedwww.dps.texas.gov (en)
Kart
Texas Ranger Division
30°19′42″N 97°43′25″V
Tegning av Texas Ranger

Texas Ranger Division er en politimyndighet med vid jurisdiksjon i Texas. De har base i Austin.

Gjennom årene har Texas Rangers etterforsket forbrytelser som spenner fra mord til politisk korrupsjon, fungert som opprørspoliti og detektiver, beskyttet guvernøren i Texas, sporet opp flyktninger, og fungert som en paramilitær styrke. Enheten er den nest eldste statlige politimyndighet i Nord-Amerika med delstatsjurisdiksjon. Rangers har tatt del i mange av de viktigste hendelsene i Texas sin historie, og har vært involvert i noen av de mest kjente straffesaker i det ville vesten, slik som revolvermannen, og en av Texas dødeligste fredløse, John Wesley Hardin, bankraner Sam Bass, og de fredløse Bonnie og Clyde.

Dusinvis av bøker er blitt skrevet om Texas Rangers, både faglitteratur og romaner. Det er et museum dedikert til Texas Rangers som ligger i Waco.

Historie[rediger | rediger kilde]

The Texas Rangers ble uoffisielt opprettet i 1823 da Stephen F. Austin ansatte ti menn til å opptre som Texas Rangers for å beskytte 600-700 nylig bosatte familier som kom til Texas etter den meksikanske uavhengighetskrigen. Størrelsen på Texas Rangers ble økt til 150 personer av Sam Houston, president i 1841, og ble formelt konstituert den 17. oktober 1835. Mange Texas Rangers vervet for å kjempe for Konføderasjonen etter løsrivelsen av Texas fra USA i 1861 under den amerikanske borgerkrigen. Siden 1935 har Texas Rangers tilhørt Texas Department of Public Safety. Siden etableringen skal over 100 Texas Rangers ha dødd på jobb.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]