Monsterbedriften

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Monsters Inc.»)
Monsterbedriften
orig. Monsters, Inc.
Generell informasjon
GenreKompisfilm, barnefilm, monsterfilm, fantasyfilm, filmkomedie
Utgivelsesår2001
NasjonalitetUSA
Lengde92 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPete Docter, Lee Unkrich (co-regissør), David Silverman (co-regissør) Rediger dette på Wikidata
ManusAndrew Stanton, Dan Gerson, Rhett Reese,[1] Jonathan Roberts[1] Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Darla K. Anderson
MusikkRandy Newman Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
Stemme­skuespiller(e)John Goodman, Billy Crystal, Steve Buscemi, James Coburn, Jennifer Tilly, Frank Oz, Mary Gibbs Rediger dette på Wikidata
Norske stemmer
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapPixar, Walt Disney Pictures Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Walt Disney Studios Motion Pictures
Budsjett115 000 000 USD[2] Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning579 707 738 USD (globalt),[2] 290 642 256 USD (USA)[2] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)2. november 2001 (USA)
31. januar 2002 (Tyskland)[3]
23. oktober 2001
2001
UtmerkelserOscar for beste sang (2002) (nominert: Randy Newman, tema for: Den 74. Oscar-utdelingen)
FilmserieListe over Pixar-filmer Rediger dette på Wikidata
OppfølgerMonsteruniversitetet Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Monsterbedriften (originaltittel: Monsters, Inc.) er den fjerde animasjonsfilm laget av Pixar og distribuert av Disney. En oppfølger, Monsters University, ble publisert den 21. juni 2013.

Filmen vant Oscar for beste sang med If I Didn't Have You (Randy Newman).

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Byen «Monstropolis» i monsterverden blir drevet av energi produsert av redselsskrik fra menneskebarn. På fabrikken Monsters, Inc. er flere dyktige monstre ansatt for å våge seg ut i den menneskelige verden for å skremme barn og bruke skrikene deres for å produsere energi. For å reise mellom monster- og menneskeverden må de aktivere en portal som transporterer dem til klesskap i barnas rom. Dette blir ansett som svært farlig arbeid, fordi de tror menneskebarn er giftige. Energiproduksjonen synker fordi barn blir mindre redde, og Henry J. Waternoose, styreleder for Monsters Inc, forsøker å finne en løsning på problemet. James «Sulley» Sullivan og hans beste venn, Mike Wazowski, er bedriftens flinkeste ansatte. Men deres rival, Randall Boggs, ligger like bak dem.

En kveld etter jobb oppdager Sulley at Randall har forlatt en dør som fremdeles er aktivert, og en liten jente har kommet seg inn på fabrikken. Randall deaktiverer døren, og sender den tilbake til fabrikken. Sulley skjuler jenta, og tar henne med seg. Han avbryter Mikes date med kjæresten Celia på en sushirestaurant, og kaos oppstår når barnet blir oppdaget. Sulley og Mike klarer å rømme med barnet før Child Detection Agency (CDA) setter restauranten i karantene. Sulley og Mike oppdager snart at barnet ikke er giftig. Sulley blir nært knyttet til henne, og kaller henne «Bø», men Mike er mest opptatt av å sende henne tilbake før de får problemer.

De får barnet tilbake til fabrikken, og forsøker å sende henne hjem. Randall oppdager Bø og prøver å kidnappe henne, men ved en feil kidnapper han Mike i stedet. Han fester Mike til den stor maskinen The Scream Extractor, som han planlegger å bruke for å revolusjonere hele industrien, og løse monsterverdenes energimangel ved å trekke ut skrik fra kidnappede menneskebarn med makt. Før Randall kan bruke maskinen på Mike, griper Sulley inn og rapporterer Randall til Henry J. Waternoose. Men Waternoose, som i all hemmelighet samarbeider med Randall, sender Mike og Sulley til Himalaya i stedet.

I mellomtiden forbereder Randall seg på å bruke The Scream Extractor på Bø, men Sulley klarer å redder henne, og ødelegger maskinen deres. Randall og Sulley slåss, og Mike hjelper Sulley med å overmanne Randall. De tar med seg Bø og flykter. Randall følger etter dem. og forsøker å drepe Sulley. Men Sulley og Mike klarer å sende Randall til den menneskelige verden, hvor to mennesker tror han er en alligator og slår ham med en spade. Sulley og Mike tar med Bø og døren hennes til et rom, og lurer Waternoose til å avsløre hva slags planer han har med The Scream Extractor og Waternoose blir arrestert.

Sulley og Mike sender Bø hjem, og bedriften ødelegger døren for å hindre at noe monster tar kontakt med henne senere. Sulley blir senere utnevnt til ny administrerende direktør for Monsters, Inc. Under hans ledelse løser de energikrisen ved å høste barns latter i stedet for skrik, ettersom latter viser seg å være ti ganger kraftigere enn skrik. Mike avslører at han har klart å gjenskape døren til Bø. Sulley går inn, og gjenforenes med henne.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Stemme i norsk versjon Stemme i originalversjon
«James P. 'Sulley' Sullivan» Even Stormoen John Goodman
«Mike Wazowski» Åsleik Engmark Billy Crystal
«Boo»/«Mary» Oline Hopen Mary Gibbs
«Randall Boggs» Dennis Storhøi Steve Buscemi
«Henry J. Waternoose III» Kjell Stormoen James Coburn
«Celia» Suzanne Paalgaard Jennifer Tilly
«Roz» Kjersti Fjeldstad Bob Peterson
«Yeti» Nicolay Lange-Nielsen John Ratzenberger
«Fungus» og andre stemmer Kim Fangen Frank Oz

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]