Mona Lisa Smile

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mona Lisa Smile
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2003
Prod.landUSA
Lengde119 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMike Newell
ManusforfatterLawrence Konner
MusikkRachel Portman
Foran kamera
Hovedrolle(r)Julia Roberts
Kirsten Dunst
Julia Stiles
Maggie Gyllenhaal
BirollerDominic West
Juliet Stevenson
Marcia Gay Harden
Prod.selskapColumbia Pictures
Eksterne lenker

Mona Lisa Smile er en film som forteller om studieåret 1953-54 på et Liberal arts college kun for kvinner. Handlingsfokus er på en kvinnelig lærer (spilt av Julia Roberts) som kom fra vestkysten som nettopp har begynt å undervise i «Kunsthistorie 101».

Filmen tar opp problemer som kvinner møtte på den tiden i skjæringspunktet mellom det tradisjonelle (ektefelle, husmor, forbruker) og det moderne (uavhengig, yrkesutøvende, egen lykke fremfor konformisme).

Dramaet sparkes av konservative krefter som ser faremomenter i alt fra prevensjon, utradisjonelle holdninger til kunst, og oppmuntring av jentene til videre studier, og til karriere fremfor ekteskap.

Andre foruten Julia Roberts som spiller i filmen, er Kirsten Dunst, Julia Stiles, Maggie Gyllenhaal, Ginnifer Goodwin, Dominic West, Marcia Gay Harden og Topher Grace.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Katherine Ann Watson, en 30 år gammel doktorgrad-student fra University of California, Los Angeles, som i 1953 aksepterer en stilling for å undervise i kunsthistorie ved Wellesley College, et privateid college for liberal arts i Massachusetts. Men i hennes aller første time oppdager Katherine at alle studentene hennes allerede har memorert hele læreboken og pensum. Så hun bruker isteden skoletimene til å introdusere de unge kvinnene for moderne kunst, og oppmuntrer til diskusjon om hva som egentlig er god kunst. Katherine blir etter hvert mer kjent med studentene sine, og forsøker å inspirere dem til å oppnå mer enn deres planer om ekteskap med passende unge menn.

Elizabeth «Betty» Warren er en uttalt konservativ. Betty forstår ikke hvorfor Katherine ikke er gift enda, og insisterer på at det finnes en universell standard for god kunst. Hun skriver artikler for college-avisen. Hun avslører at en sykepleier ved campus, Amanda Armstrong, er leverandør av prevensjon til studentene. Dette resulterer i at Amanda får sparken fra skolen. Andre artikler skrevet av Betty angriper Katherine for å ha forfektet at kvinner burde søke en fast karriere i stedet for å bare være en hjemmeværende husmor. Betty kan nesten ikke vente med å gifte seg med Spencer, slik foreldrene deres allerede har avtalt. Hun forventer de tradisjonelle unntakene som skolen ofte gir fra å studere videre, etter at hun har blitt en gift kvinne. Katherine insisterer imidlertid på at Betty kommer til å få karakterer etter oppmøte og hva hun bidrar med ved skolen, noe som resulterer i ytterligere konflikter.

Constance «Connie» Baker begynner etter hvert å gå på stevnemøter med Betty's fetter, Charlie, men Betty overbeviser henne snart om at han bare bruker henne fordi foreldrene hans allerede har planlagt at Charlie skal gifte seg med Deb MacIntyre. Connie avslutter derfor forholdet, og tror at Bettys historie var sann. Men noen få uker senere forteller Charlie at han allerede har bestemt seg for at han ikke skal gifte seg med Deb likevel, så Connie og han blir sammen igjen. Joan Brandwyn drømmer om å begynne som advokat, og Katherine oppfordrer henne til å søke om opptak ved Yale Law School. Joan blir akseptert, men bestemmer seg isteden for å begynne sin tradisjonelle rolle som husmor til sin forlovede, Tom Donegal. Hun forteller Katherine at det å velge å være kone og mor, ikke gjør henne mindre intelligent enn karriere-kvinner. Giselle Levy har flere elskere, og liberale synspunkter om sex. Hun beundrer Katherine for å oppmuntre studentene til å være mer uavhengige. Men Giselle møter motstand fra Betty, hvis konservative synspunkter er i konflikt med Giselles mer liberale holdninger.

Katherine avslår et frieri fra kjæresten hennes i California, fordi hun ikke elsker ham nok. Hun begynner isteden et forhold til professor og kollega Bill Dunbar. Han er sjarmerende, og har mange historier om Europa og hans påståtte heroiske handlinger i Italia under krigen. Bill har tidligere hatt affærer med forskjellige studenter (inkludert Giselle) og Katherine får ham til å love at dette aldri skal skje igjen. Forholdet deres utvikler seg, men Katherine oppdager at Bill egentlig tilbrakte hele krigen på Long Island. Hun slår derfor opp med ham. Bettys ekteskap får også problemer, etter at Spencer har en affære med en annen kvinne. Etter dette forsøker Betty å finne trøst og støtte fra moren sin. Men moren hennes ber Betyy om å returnere til ektemannen sin. Påvirket av Katherine, ønsker Betty å søke om skilsmisse og begynner å se etter en passende leilighet i Greenwich Village. Katherine sitt studie viser seg veldig populært, så skolen inviterer henne til å komme tilbake neste skole-år. Men Katherine er usikker på om hun ønsker å fortsette, eller om hun skal fortsette videre i hennes eget liv.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Julia Roberts.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]