Molvaldgata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Molvaldgata
utsyn mot Blyberghaugen og Sankthanshaugen
Basisdata
LandNorge
StrøkBlyberghaugen / Molvald
BydelNordsiden
KommuneRingerike
TilstøtendeLagesens gate

Kart
Molvaldgata
60°10′15″N 10°15′17″Ø

Kartet fra 1899 viser Molvaldgata langs Hønefossen.

Molvaldgata (1, 2–8) ligger mellom Hønefossen og Blyberghaugen i bydel Nordsiden i Hønefoss. I dag er det seks adresser i gata, hvorav fire er til tre boliger, én til et anneks ved den ene boligen, og én til Hønefoss kraftstasjon II i fossen.[1] Veien tar av nordvestover fra Lagesens gate, rett før Hellebakken, og går etter hvert i ei sørvestlig bue opp til demningen over fossen i Ådalselva, lengst sør i stilla vi kaller Molvald. På toppen ligger også en privat parkeringsplass, og i elva utenfor ligger vanninntaket til kraftstasjonen.

Molvaldgata tilhører de opprinnelige gatene i dette strøket og var tidligere nært knyttet til såvel Molvald hengsle og tømmerfløtingen i Ådalselva, som til arbeiderboligene på Blyberghaugen og treforedlings- og møllevirksomhetenØya i fossen. Den førte opprinnelig fram til Molvald hengsle (det gjør den fortsatt, men nå kun som gang- og sykkelsti), der tømret ble samlet før det ble sendt ned fossen. I riktig gamledager endte sørenden av Brandals gate opp i Molvaldgata, mellom det som i dag er nummer 4 og 6–8. Denne forbindelsen med husene på Blyberghaugen er imidlertid borte, uten at noen i dag vet når den forsvant. Selve Molvaldgata har også blitt lagt om, i det den tidligere gikk i en større bue der nummer 4 og 6–8 ligger i dag. Langs Molvaldgata og det som i dag er Nordre park var det tømmerrenne før i tiden, men denne er revet.

Det er direkte tilgang til Nordre park fra Molvaldgata, samt til friluftsområdet på Hengsle og bebyggelsen i dette området.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Molvaldgata. Postens adressesøk. Besøkt 2022-08-14