Blyberghaugen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blyberghaugen i bakgrunnen til venstre i bildet

Blyberghaugen er et lite, opprinnelig villaområde på Nordsiden i Hønefoss. Området som ligger innenfor de gamle bygrensene, ligger på høyden mellom Nordre park/Hønefossen og Storløkka/Rabba. Tilkomsten fra Nordre torv går via Hammerbrogate og Hellebakken i Lagesens gate.

Området er gitt navn etter tidligere mølleeier Peter Blyberg. Det ble opprinnelig bebygd og bebodd av sagbruksarbeidere som slo seg ned i byen da arbeidsplasser ble opprettet i samband med veldrevne sagbruk. Den eldste, uregulerte bebyggelse i Hønefoss ble etablert her mot slutten av 1700-tallet. I 1865 skal det ha vært rundt 25 hus i dette området. Den opprinnelige bebyggelsen besto av små, lave tømmerhus, men disse har for en stor del nå blitt byttet ut med moderne villaer.

I tidligere tider lå det en større haug på venstre side av Hellebakktoppen, der jernbanen (Roa-Hønefosslinjen) nå krysser over området. Haugen ble delvis slettet da jernbanen ble bygget, men er trolig en del av opphavet til navnet.

Se også[rediger | rediger kilde]


RingerikeDenne Ringerike- og geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.