Brandals gate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brandals gate
Basisdata
LandNorge
StrøkBlyberghaugen
BydelNordsiden
KommuneRingerike
Navnebakgrunnukjent
TilstøtendeLagesens gate, Ankersgate

Kart
Brandals gate
60°10′17″N 10°15′18″Ø

Kartet fra 1899 viser at Brandals gate på Blyberghaugen egentlig gikk helt ned til Molvaldgata ved Hønefossen.
Kartet fra cirka 1880 viser at Brandals gate på Blyberghaugen egentlig gikk helt ned til Molvaldgata ved Hønefossen.

Brandals gate ligger på Blyberghaugen i Hønefoss og består i dag kun av én villa med adresse nummer 15.[1][2] I virkeligheten er det to korte gatestubber (i dag ei delt blindgate) på Nordsiden av byen, hvorav den ene stubben ikke lenger fører inn til noen gateadresser med dette navnet.[3]

Brandals gate er opprinnelig en del av det gamle gatesystemet på Blyberghaugen, et arbeiderboligstrøk som voks fram på 1700-tallet og derfor ikke rakk å bli regulert av noen byplaner. Gata har etter diverse reguleringer nå blitt delt. I dag består den av en kort stubb på hver side av Lagesens gate, på toppen av Hellebakken. Også Lagesens gate har imidlertid blitt endret med årene, spesielt i årene 1907–1909 i forbindelse med byggingen av Bergensbanen.

I dag eksisterer bare Brandals gate 15 som egen gateadresse. Boligen ligger direkte vest for Lagesens gate, akkurat på toppen av Hellebakken. Resten av gatestubben har innkjøring fra krysset mellom Lagesens gate og Ankergate, men den fører bare inn til boligadresser i Lagesens gate i dag. To av disse boligene hadde tidligere adresse i Brandals gate (18 og 20), men har nå adresse i Ankersgate (gjelder Ankersgate 2 og 4).

Historisk fulgte Lagesen gate bebyggelsen vest for veien på toppen av Hellebakken og tok altså av fra dagens vei i en knekk nordvestover ved nummer 12. Rett bortenfor nummer 14 tok Brandals gate av vestover fra Lagesen gate og gikk forbi nummer 15 og deretter i skarp bue sørover og ned skråningen igjen fra Blyberghaugen, der den endt opp ved nordbredden av Hønefossen ved gamle Molvaldgata, mellom dagens Molvaldgata nummer 4 og 6–8. Dette var nok en vei som ble benyttet av arbeidsstokken ved sagene og møllene og etter hvert tresliperiene. Denne delen av veitraseen er nå borte og kan bare spors i gamle kart og såvidt av eiendomsgrensene i Kartverkets Norgeskart. Traseen til Molvaldgata har imidlertid også blitt endret siden 1880–1890, da veien gikk i ei større bue rundt fossen som var mye bredere og hadde flere mindre øyer i dette området.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 3007-317/367 Brandals gate 15 (sørlig veistubb). Norgeskart. Kartverket. Besøkt 2022-08-14
  2. ^ Brandals gate. Postens adressesøk. Besøkt 2022-08-14
  3. ^ 3007-317/350 Brandals gate (nordlig veistubb). Norgeskart. Kartverket. Besøkt 2022-08-14