Nordre park (Hønefoss)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°10′13″N 10°15′26″Ø

Nordre park (Hønefoss)
Nordre park 01.jpg
Minneplaketten etter Elling M. Solheim

Nordre park
60°10′13″N 10°15′26″Ø

Nordre park (også kalt «Nordsideparken») er en liten «grønn lunge» ved elva, midt i Hønefoss. Parken ligger direkte i tilknytning med Hønefoss bru, Nordre torv og Hønefossen, i bydelen Nordsiden.[1] Parken ble anlagt der etter at den siste bybrannen hadde herjet den opprinnelige trehusbebyggelsen på stedet den 12. august 1878.

Nordre park strekker seg ned langs Hønefossens nordbredd og er en oase av grønt og blomster om sommeren. Sentralt i parken finnes en bauta over falne fra andre verdenskrig. Langs elvebredden, like nedenunder fossen, finnes også en minnestein over ringeriksdikteren Elling M. Solheim. Tidligere var det både drikkefontene og offentlig toalett i parkens vestende, men disse publikumstilbudene er for lengst fjernet. I vestenden av parken kan man imidlertid fortsatt se den gamle grunnmuren etter Brennerigården, som ble revet i 1934. Grunnmuren av stein fungerer i dag nærmest som en terrasse ut mot Storfossen.

Langs elvekanten og fossen er det i dag anlagt en asfaltert gang- og sykkelsti, som begynner ved Hønefoss kraftstasjon II og ender opp ved Overmannsund bru over Randselva. Stien går under bybrua og passerer på nedsiden av Riddergården, Bilthuggertangen og Hønefoss skole, i det området hvor Glatved Brygge er under bygging. Parken står altså i direkte forbindele med alle disse stedene.

Fotogalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tilgjengelige turområder i Hønefoss» (PDF). Ringerike kommune. Arkivert fra originalen (PDF) 5. mai 2018. Besøkt 4. mai 2018. 

Se også[rediger | rediger kilde]


RingerikestubbDenne Ringerikerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.