Mistberget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mistberget
Mistberget.jpg
Mistberget og foran fredet kulturlandskap, gårdstun og vegetasjon.
Høyde 672 moh.[1]
Primærfaktor 270 m
LandNorge
FylkeViken
Kommune(r)Eidsvoll
Posisjonskart
Mistberget ligger i Viken
Mistberget
Mistberget
Mistberget (Viken)
Map
Mistberget
60°22′35″N 11°09′27″Ø

Mistberget er et fjell i Eidsvoll kommune i Akershus. Det er den nest høyeste toppen i Eidsvoll kommune. Høyden som er angitt på kart (663 moh), gjelder det trigonometriske punktet ved utkikkstårnet på den sørlige toppen. Litt lenger nord, 35 meter vest for TV-tårnet, finner en imidlertid en noe høyere topp på ca 672 m.

Mistberget ligger mellom Eidsvoll og Hurdal og er synlig fra de fleste steder på Romerike. Nær toppen finnes et branntårn fra 1938 og en TV-sendermast for fjernsyn, radiokringkasting, DABradio, digitalt bakkenett og basestasjon for helseradio.

Fra brannvakttårnet på toppen, er det en fantastisk utsikt over Romerikssletta. Tårnet kan virke spinkelt og de tynne jerntrappene kan virke skremmende for de fleste. Tårnet er imidlertid meget trygt og har blitt grundig sjekket. Fra Rauknerten vest for toppen, finnes en mer naturlig utsikt mot Hadelandsåsen og Hurdal. Her finnes flere benker helt på kanten av "stupet" ned mot Kleivdalen.

«Lykkens grube» er en jerngruve tilhørende Eidsvoll Jernverk som ligger ved stien fra Åsleia. Slike gamle skjerp finnes mange av med metaller som bly, sink, kobber, jern, wolfram, sølv og gull. På Askheim gård finnes smaragdgruve og marmor.

Den 7. august 1946 kom en Douglas C-47A-5-DK fra BEA med elleve passasjerer fra London for lavt inn over Mistberget og gikk i bakken. Tre av flyets totale besetning på fem ble drept momentant, to personer ble alvorlig skadd.[2] De overlevende fikk hjelp fra Askheim gård og ble fraktet til Stensby sykehus ved Minnesund.

19. desember 2008 unngikk en russisk Airbus A320 å krasje på toppen da de ble alarmert av innflygingskontrollen i Røyken og fikk løftet flyet.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Øystein Søbye: Eventyrlige Romerike. Orion forlag 1999.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Øvre Romerike fra Mistberget.jpg
Utsikten sørover fra toppen av branntårnet på Mistberget