Ministeriet for Ligestilling og Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Adressen Frederiksholms Kanal 21 deles med Undervisningsministeriet

Ministeriet for Ligestilling og Kirke (tidligere Kirkeministeriet) er et ministerium i den danske regjeringen som primært har Folkekirken og likestilling som sine ansvarsområder.

Tidligere skulle Kirkeministeriet også godkjenne trossamfunn. I november 2007 ble denne oppgaven overtatt av Familiestyrelsen, som dengang hørte under Justisministeriet. I oktober 2011 ble styrelsen overført til Social- og Integrationsministeriet.

Kirkeministeriet ble i 1916 opprettet som et selvstendig ministerium og dermed utskilt fra Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet (Kultusministeriet) fra 1848. Det har flere ganger hørt sammen med andre ministerier. I forbindelse med Helle Thorning-Schmidts regjerings tiltreden i 2011 ble Ligestillingsministeriets område således lagt under ministeriet og navnet endret til det nåværende.

Selv om Det Centrale Personregister hører under Økonomi- og Indenrigsministeriet, så er det Folkekirken – og dermed Ministeriet for Ligestilling og Kirke – som ivaretar selve registreringen. På samme måte administreres også begravelser med den tilhørende lovgivning.

Nåværende minister er Manu Sareen, som også er minister for nordisk samarbeid. Kirkeministeriet hadde inntil regjeringsskiftet i 2011 Per Stig Møller som minister.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]