Hopp til innhold

Social- og Integrationsministeriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Social- og Integrationsministeriet i Holmens Kanal med Forsvarsministeriet til venstre

Social- og Integrationsministeriet er et ministerium som står for den overordnede sosial-, integrasjons- og familiepolitiske innsats i Danmark. Ministeriet ble i sin nåværende form opprettet i 2010 som Socialministeriet ved utskillelse fra Indenrigs- og Socialministeriet. I 2011 ble det dessuten tilført saksforhold fra Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, som ble lagt ned. Videre fikk ministeriet mindre saksområder fra blant annet Justitsministeriet.

I 1918–1920 ledet minister Thorvald Stauning Indenrigsministeriets kontor for arbeider- og sosiale spørsmål.

Det første offisielle sosialministeriet ble opprettet 5. april 1920 med Jens Jensen som sosialminister. Det eksisterte dog kun én måned inntil 5. mai 1920, for med folketingsvalget etter påskekrisen i 1920 ble det dannet en ny regjering – med Niels Neergaard i spissen – uten et sosialministerium. Ved regjeringsskiftet 23. april 1924 ble Regjeringen Neergaard III avløst av den første sosialdemokratiske regjeringen, Regjeringen Thorvald Stauning I. Det første reelle sosialministeriet var en kjennsgjerning med redaktøren for Social-Demokraten Frederik Borgbjerg som sosialminister. Ministeriet Stauning I ble den 14. desember 1926 avløst av Regjeringen Madsen-Mygdal, som ikke opprettet noe sosialministerium, men i stedet et Ministerium for Sundhedsvæsenet. Etter valget i 1929 hvor Stauning igjen kom til makten, ble ministeriet gjenopprettet 30. april 1929. Det har siden eksistert som ministerium, men har dog adskillige ganger vært slått sammen med andre ministerier.

Arbejdsministeriet ble utskilt fra Socialministeriet, men ministeriene ble atter slått sammen i 1945–1947 og 1950–1953, og hadde helt frem til 1980-årene adresse samme sted.

I 2007 ble Socialministeriet nedlagt, og sosialpolitikken ble overført til Velfærdsministeriet, som i 2009 skiftet navn til Indenrigs- og Socialministeriet. Socialministeriet ble gjenopprettet som et selvstendig ministerium i 2010. I 2011 skiftet det navn til det nåværende.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata