Hopp til innhold

Social- og Indenrigsministeriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold i Holmens Kanal med Forsvarsministeriet til venstre

Social- og Indenrigsministeriet (tidligere Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold) er et dansk ministerium som står for den overordnede sosialpolitiske innsatsen i Danmark. Tidligere sto ministeriet også for integrasjons- og familiepolitikk.

Minister siden 28. juni 2015 er Karen Ellemann fra Venstre.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1918-1920 ledet minister Thorvald Stauning Indenrigsministeriets kontor for arbeider- og sosiale spørsmål.

Det første offisielle sosialministeriet ble opprettet 5. april 1920 med byråd Jens Jensen (S) som sosialminister. Det eksisterte dog kun en måned inntil 5. mai 1920, for med folketingsvalget etter påskekrisen i 1920 dannedes en ny regjering – med Niels Neergaard (V) i spissen – uten et sosialministerium. Ved regjeringsskiftet 23. april 1924 ble Ministeriet Neergaard III avløst av den første sosialdemokratiske regjering, Ministeriet Thorvald Stauning I. Det første reelle sosialministeriet var en kjennsgjerning med redaktøren for Social-Demokraten Frederik Borgbjerg som sosialminister. Ministeriet Stauning I ble den 14. desember 1926 avløst av Ministeriet Madsen-Mygdal (V), som ikke opprettet noe sosialministerium, men i stedet et Ministerium for Sundhedsvæsenet. Etter valget i 1929 hvor Stauning igjen kom til makten, ble ministeriet gjenopprettet 30. april 1929. Det har siden eksistert som ministerium, men har dog adskillige ganger vært slått sammen med andre ministerier.

Arbejdsministeriet ble utskilt fra Socialministeriet, men ministeriene ble atter slått sammen i 1945-1947 og 1950-1953, og hadde helt frem til 1980-årene adresse samme sted.

I 2007 ble Socialministeriet nedlagt, og sosialpolitikken ble overført til Velfærdsministeriet, som i 2009 skiftet navn til Indenrigs- og Socialministeriet.

Socialministeriet ble gjenopprettet som et selvstendig ministerium i 2010 ved utskillelse fra Indenrigs- og Socialministeriet. I 2011 skiftet det navn til Social- og Integrationsministeriet som ble innlemmet saksforhold fra Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, som ble nedlagt. Videre fikk ministeriet mindre saksområder fra blant annet Justitsministeriet.

I 2013 skiftet ministeriet navn til Social-, Børne- og Integrationsministeriet. I forbindelse med navneskiftet i 2013 overførtes saksansvaret for dagtilbud til barn i førskolealderen (0-6 år) fra det tidligere Børne- og Undervisningsministeriet, nå Undervisningsministeriet, samt saker vedrørende sosialøkonomiske virksomheter fra Erhvervs- og Vækstministeriet til Social-, Børne- og Integrationsministeriet.

Et nytt navneskifte fulgte i 2014, denne gang til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold, idet ministeriet samtidig overtok avdelingen for likestilling fra det hidtidige Ministeriet for Ligestilling og Kirke.[1]

Den 28. juni 2015 ble ministeriet omdannet til Social- og Indenrigsministeriet og det ble flyttet oppgaver til Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet og Sundheds- og Ældreministeriet mens ministeriet overtok oppgaver fra det daværende Økonomi- og Indenrigsministeriet.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Manu Sareen er ny minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold (03.02.2014) Arkivert 3. mars 2014 hos Wayback Machine., Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold.
  2. ^ «Kongelig resolution af 28. juni 2015» (PDF). Statsministeriet. 28. juni 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]