Skatteministeriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skatteministeriet
TypeMinisterium
VirkeområdeDanmark
Etablert1975
HovedkontorKøbenhavn
UndergrupperSKAT
Skatteankestyrelsen
Spillemyndigheden
JurisdiksjonDanmark
Nettsideskm.dk

Skatteministeriet er et dansk ministerium som har eksistert siden 1975, og står for oppkreving av skatter og avgifter fra personer og virksomheter. Ministeriet anslår at man i løpet av året 2012 vil oppkreve ca. 866 milliarder kroner.[1]

Generaldirektoratet for Toldvæsenet og Skattedepartementet ble opprettet i 1902. I årene etter statsskatteloven av 1903 og toldloven av 1908 fant man at skattevesenet og tollvesenet var egentlige statserhverv, hvorfor generaldirektoratet også burde plasseres blant de egentlige ministerielle departementene. Generaldirektoratet for Toldvæsenet ble derfor et departement i 1919.

Skattedepartementet og Tolddepartementet hørte inntil 1975 under Finansministeriet, men har siden utgjort et særskilt ministerium, først kalt Skatte- og Afgiftsministeriet og fra 1987 simpelthen Skatteministeriet.

I 2005 ble de kommunale skattemyndighetene lagt inn under Skatteministeriet. Tidligere var Skatteministeriets departement og Told & Skat to adskilte størrelser. Skatteministeriet ble pr. 1. januar 2010 et samlet konsern med felles ledelse, men med to myndigheter: Koncerncenteret og SKAT. Koncerncenteret fungerer som stabsfunksjon for hele organisasjonen og den øverste ledelse i Skatteministeriet. Oppgaver omfatter ministerbetjening, lovgivning, strategier, styring, planlegging og utvikling. Myndighetsoppdelingen sikrer at det kun er SKAT som kan treffe konkrete avgjørelser i danskenes skattesaker. I hele Skatteministeriets organisasjon arbeider det ca. 8 000 mennesker.

Innenfor Skatteministeriet er det tre særlige enheter som er faglig uavhengige, men administrativt, økonomisk og personalmessig en del av Skatteministeriet. De tre enhetene er Ankecentret, Retssikkerhedschefen og Intern Revision.

Det er to særlige enheter som er selvstendige myndigheter, men en del av Skatteministeriets konsern. Det dreier seg om Spillemyndigheden og Landsskatteretten.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]