Hopp til innhold

Miniskjørt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ansatte ved Norges vassdrags- og energidirektorat i Oslo trimmer på arbeidet høsten 1968. Flere er kledt i tidsriktige korte skjørt og kjoler.
Jentersparkesykkel i Berlin 1948 med korte skjørt og kjoler.

Miniskjørt er skjørt som vanligvis ikke når lenger enn til omtrent midt på låret, omkring 20–25 cm over kneet.[1] Miniskjørt ble lansert som moteplagg tidlig på 1960-tallet og preget motebildet i Vesten fram til 1973.[1] Etter å ha vært borte en tid, dukket det opp igjen på 1980-tallet, og har vært aktuelt siden.[1] Miniskjørt brukes gjerne sammen med bare lår, strømpebukser eller tights, først og fremst av jenter og unge kvinner.

Kjoler og skjørt med tilsvarende kort lengde har også vært plagg for småjenter og sportsantrekk for kvinner fra tidligere på 1900-tallet.

Bakgrunn og varianter

[rediger | rediger kilde]

Både den britiske moteskaperen Mary Quant (født 1934) og franske André Courrèges (født 1924) hevder de «oppfant» miniskjørt og korte kjoler. Bilder av moderne miniskjørt skal første gang ha blitt publisert i den britiske utgaven av Vogue i 1962, og Ernestine Carter, moteredaktør i The Sunday Times 1955-1972, kalte 1963 The Year of the Leg. Selv om skjørtelengden vakte oppsikt og møtte motstand, ble moten fort populær over store deler av verden. Det kunne betraktes som en provokasjon, men også som uttrykk for kvinners selvbevissthet. Skuespilleren Kari Diesen stilte i en NRK-TV- reportasje der fotografen fikk med seg ansiktsuttrykkene til tilfeldige mennesker hun passerte.

Skjørtet finnes i mange varianter i ulikt stoff, mønster og snitt. De kan nå til like over kneet eller høyt på låret. Ekstra korte miniskjørt med lengde på 20 cm kan kalles micro skirt eller micro mini skirtengelsk.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]