Strømpebukse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stripete strømpebukse for barn
Kvinne med svart strømpebukse av glatt, skinnende nylon

Strømpebukse er ettersittende beinklær med buksedel og strømper i ett. De dekker hoftene, rumpa og underlivet, beina og føttene. Strømpebukser brukes først og fremst av barn og kvinner som varmende undertøy mellom truse og ytterbukse eller som damestrømper sammen med skjørt eller kjole. Tynne strømpebukser er ofte laget av nylon, mens tykkere og varmere varianter kan være av bomull, ull (gjerne blandet med lycra for å sikre god passform) eller akryl.

Historikk og bruk[rediger | rediger kilde]

Den trange hosebroken fra 1400-tallet bestod opprinnelig av lange strømpebein som ble bundet til livet og var utstyrt med skrevklede skjult under skjørtekanten på vamsen, men ble siden sydd sammen til ett plagg, gjerne med en skamkapsel som buksesmekk. Seinere utviklet disse seg til blant annet pantalonger, en slags strømpe- eller strekkbukse for menn. Bildet viser en fransk bankett på 1400-tallet der de ungene mennene er fornemt kledt, blant annet med snabelsko.

En historisk forløper for moderne strikkede strømpebukser, finnes i seinmiddelalderens sammensydde hoser, såkalte hosebroker, som var populære blant menn på 1400-tallet og siden utviklet seg til blant annet trange pantalonger som igjen kom på moten som ytterbukser omkring 1800.

Strømpebukser ble for fullt innført mot slutten av 1950-årene og begynnelsen av 1960-årene, som en erstatning for vanlige lange strømper og livstykke for å holde strømpene på plass. De ble først tatt i bruk av damer og barn. Gutter brukte dengang gjerne strømpebukse opp til 12-13-årsalderen, nå slutter nok de fleste gutter med strømpebukse litt tidligere. Noen produsenter forsøkte å markedsføre en strømpebukse også med gylf, for menn, men med dårlig resultat da. Nå begynner det likevel å bli endel menn som bruker strømpebukse, særlig om vinteren.

Strømpebukse brukes hovedsakelig som et plagg for å holde varmen på bena, men brukes også ofte som et moteplagg, dette spesielt hos kvinner. Strømpebukse har også en effekt for å øke blodsirkulasjonen i bena, og brukes derfor av mange som har problemer med dette. I Norge brukes strømpebukse også fordi den gir en god beskyttelse mot flått.

Menn har i de senere tid fulgt etter kvinnene og oppdaget funksjonaliteten ved strømpebukse som et supplement for den klassiske stillongsen. Stadig flere produsenter har tatt tak i dette og tilbyr strømpebukser som er spesielt laget for menn. Sentrale produsenter på markedet for menn er Comfilon[1] og Collanto.[2] Strømpebukser har også blitt brukt som vern mot sandlopper i krigen i Irak[3] .

I Norge får du kjøpt strømpebukser i klesbutikker, sportsforretninger, de fleste matvareforetninger og større bensinstasjoner. Den produsenten som dominerer markedet i Norge heter La Mote som er en del av Orkla-gruppen. Disse finner du stort sett på dagligvarebutikker og lignende. De største kleskjedene vi finner i Norge har ofte sine egne merker og produsenter.

I dag er det ofte fargerike og mønstrete strømpebukser som dominerer motebildet. Men de klassiske grå, solbrune og sorte strømpebukser har fortsatt den største markedsandelen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]