Lendeklede

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Antropologisk portrett» av tre menn fra alfur-folket (alfoeren på nederlandsk) fra øya Ternate, den nordlige hovedøya i øygruppa Molukkene i det østre Indonesia. Mennene har tradisjonelle varianter av lendekleder som føres mellom beina og knyttes rundt livet.
Barberer på gata i Calcutta (nå Kolkata) i India omkring 1946. Flere av mennene bærer tradisjonelle dhotier, lange lendekleder svøpt som beinklær.

Lendeklede er et enkelt, ofte skjørtliknende klesplagg som dekker hele eller deler av hoftepartiet.

Varianter og typer[rediger | rediger kilde]

Schenti, et knyttet hofteklede for menn i Det gamle Egypt, ble i ulike varianter båret av både arbeidere, krigere og herskere. Utsnittet fra et veggmaleri i Mennas gravkammer ved Luxor, i et område på andre sida av Nilen, er fra 1400-tallet f. Kr. og viser jordbrukere i arbeid.

Det finnes mange varianter av lendekleder, både historiske og tradisjonelle plagg som flere steder fortsatt er i bruk under ulike navn. Det gjelder alt fra naturfolks små klesstykker som bare dekker kjønnsorganene og kanskje rumpa, til lange eller korte, knyttede kleder av forskjellig type; eksempler er schentier, plisserte skjørt, i Det gamle Egypt og løse underbrøker og skrevkleder i europeisk middelalder. Også hinduenes dhoti kan betraktes som et stort lendeklede; det er et langt stykke tøy drapert om hoftene og beina som en slags posebukser eller bleie og bæres av særlig menn. I Japan har sumobryterne stramme, belteliknende mawashier mellom beina og rundt livet, en variant av den g-strengliknende fundoshi. I Sørøstasia og deler av Stillehavet og på Den arabiske halvøy og Afrikas horn bærer både kvinner og menn tradisjonelt saronger, store lendekleder som blir svøpt ledig som et sidt skjørt.

Breech-clouts og breechcloths er engelske betegnelser på enkle skrittkleder som tradisjonelt har blitt båret av visse grupper nordamerikanske indianere.[1] Skritt- eller skrevkleder, også kalt «skamkleder» på dansk, er lange eller korte, vanligvis firkanta stykker av tøy eller skinn som blir trukket mellom beina og holdt fast med ei hoftesnor.[1] Slike snorer er utbredt over store deler av jorda og er kanskje den første begynnelsen til klesdrakt i det hele tatt.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Oppslagsorda « breech-clout» og «hoftesnor» i Politikens dragtleksikon av Henny Harald Hansen, utgitt i København 1978

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]