Millbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Millbank
Millbank
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:City of Westminster
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i Indre London

Millbank
51°29′58″N 0°8′0″W

Millbank er et område og ei gate i bydelen City of Westminster i sentrale London. Området har navn etter en mølle som tilhørte Westminster Abbey i middelalderen, og som stod ved Great College Street. Millbank er lokalisert ved elven Themsen, øst for Pimlico og sør for Westminster. Millbank er kjent for å være lokaliseringen av viktige regjeringskontorer, hovedkvarteret til motehuset Burberry, skyskraperen Millbank Tower, og framstående kunstinstitusjoner som Tate Britain og Chelsea College of Art and Design.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dette landområdet tilhørte Westminster Abbey da det første gang ble nedtegnet i 1546. Navnet refererte til tilstedeværelsen av vannmøller ved elvebredden. De siste av disse møllene, som sto ved nordenden av Millbank, ble revet ned tidlig på 1700-tallet.[1]

1700-tallet ble området dominert av fengselet Millbank Penitentiary, som ble brukt til fanger som skulle transporteres til koloniene. Fengselet lå der det store kunstmuseet Tate Britain ligger i dag.

Hovedveien gjennom området, A3212, heter også Millbank og går fra Vauxhall Bridge til Abingdon Street rett sør for Parliament Square. Mange parlamentsmedlemmer har sine kontorer langs denne veien. Veien ble anlagt som en del av Thames Embankment på midten av 1800-tallet, og ligger over et stort kloakkanlegg som tar imot overskuddsvann fra Themsen. Den følger omtrent stien langs Themsen som i middelalderen forbandt Westminster med fiskerlandsbyen Chelsea lengre opp langs elva.

Før valget i 1997 tok Labour Party over to etasjer i Millbank Tower som partihovedkvarter. Leien var på hele én million pund i året, og allerede i 2001 måtte partiet finne nye lokaler. «Millbank Machine» og «Millbank Tendency» har gått inn i den politiske sjargongen i Storbritannia som referanse til Labours ledelse som gapte over for mye.

Et annet ruvende bygg i Millbank er Thames House, som fra 1937 har vært hovedkvarter for den britiske regjeringas avdeling for indre sikkerhet, MI5.

Kollektivtransport[rediger | rediger kilde]

De nærmeste undergrunnsstasjonene er:

Sistnevnte betjener også jernbanen til Kent, Surrey og Sussex.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Millbank, Westminster»], Hidden London