Burberry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Burberry
Burberry Logo.svg
Burberry Oslo.jpg
Org.formOffentlig aksjeselskap
BransjeKlesindustri, produksjon av klær, unntatt pelsvarer, tekstil- og bekledningsindustri
Etablert1856
Hovedkontor LondonRediger på Wikidata
LandStorbritannia
Produkt(er) KlærRediger på Wikidata
Grunnlegger(e)Thomas Burberry
Styreleder John Peace (20022018), Gerry Murphy (2018–)Rediger på Wikidata
Adm. dir. Marco Gobbetti (2017–)Rediger på Wikidata
Antall ansatte9 892[1] (2020)
Nettsted Offisielt nettsted · Offisielt nettsted
En håndveske med det tradisjonelle Burberry-mønsteret.

Burberry er et engelsk klesmerke. Det kjennetegnes på det rutete tartanmønsteret. Burberry er leverandør til Det britiske hoff.

Historie[rediger | rediger kilde]

Merket ble grunnlagt i 1856 da den 21 år gamle Thomas Burberry åpnet sin egen forretning i Basingstoke, Hampshire. I 1870 begynte forretningen å produsere utendørsklær. I 1880 oppfant Thomas Burberry stoffet gabardin, et slitesterkt og vanntett stoff som likevel pustet.

I 1891 ble den første butikken i London åpnet og bygningen benyttes den dag i dag som firmaets hovedkvarter. Ti år senere mottok firmaet en bestilling fra hæren på en ny uniform for britiske offiser. Firmaet leverte også klær til nordmannen Roald Amundsen, den første på Sydpolen. Ved utbruddet av den første verdenskrig endret Burberry sin uniformer til en mer praktisk og passende form, og oppfant dermed trenchcoaten. Etter krigen ble merket meget populært og ble blant annet båret av Humphrey Bogart i filmen Casablanca, Peter Sellers i Den rosa panteren og Audrey Hepburn i Frokost hos Tiffanys.

Burberry er kjent for det røde, hvite, sorte og sandfargete rutemønsteret «Nova». Det ble brukt første gang som foring til firmaets trenchcoat i 1924. Det var først i 1967 at Burberry-mønstret ble benyttet utstrakt i kolleksjonene. Etter ansettelse av nye designere i 1997 ble merket relansert.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]