Burberry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En håndveske med det tradisjonelle Burberry-mønsteret.

Burberry er et engelsk eksklusivt klesmerke. Det kjennetegnes på det rutete tartanmønsteret, som er et av de mest kopiert mønstre i verden. Burberry er leverandør til Det britiske hoff.

Historie[rediger | rediger kilde]

Merket ble grunnlagt i 1856 av den da 21 år gamle Thomas Burberry åpnet sin egen forretning i Basingstoke, Hampshire. I 1870 var forretningen velrenommert og begynte å produsere utendørsklær. I 1880 oppfant Thomas Burberry stoffet gabardine, et slitesterkt og vanntett stoff som likevel pustet.

I 1891 ble den første butikken i London åpnet og bygningen benyttes den dag i dag som firmaets hovedkvarter. Ti år senere mottok firmaet en bestilling fra hæren på en ny uniform for britiske offiser. Firmaet leverte også klær til nordmannen Roald Amundsen, den første på Sydpolen. Ved utbruddet av den første verdenskrig endret Burberry sin uniformer til en mer praktisk og passende form, og oppfant dermed trenchcoaten. Etter krigen ble merket meget populært og ble blant annet båret av Humphrey Bogart i filmen Casablanca, Peter Sellers i Pink Panther og Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffany's.

Burberry-mønstret[rediger | rediger kilde]

Det røde, hvite, sorte og sandfargete rutemønsteret, kjent som «Nova», er blitt synonymt med Burberry. Det ble brukt første gang som foring til firmaets trenchcoat i 1924. Det var først i 1967 at Burberry-mønstret ble benyttet utstrakt i kolleksjonene. Etter ansettelse av et nye designere i 1997 ble merket relansert – merkevaren hadde på det tidspunktet angivelig et rykte som et merke utelukkende for eldre overklassekvinner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]