Vauxhall Bridge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vauxhall Bridge
Vauxhall Bridge 2009.jpg
Type:Buebro
Sted:London, England
Åpnet:20. mai 1906
Lengde:247 m
Bredde:24 m
Krysser:Themsen
Materiale:Stål og granitt
Arkitekt:Alexander Binnie

Vauxhall Bridge
51°29′15″N 0°7′37″W

Koordinater: 51°29′16,188″N 0°7′39,371″V Vauxhall Bridge er en buet stålbro for biltrafikk og fotgjengere over Themsen i nordvest–sørøst retning, mellom Lambeth Bridge og Grosvenor Bridge i sentrale London.

På den nordlige bredd er Westminster, med galleriet Tate Britain og skyskraperen Millbank Tower i nordøst, og Pimlico og Pimlico undergrunnsstasjon i nord og øst. På broens sydlige side, ved veikrysset Vauxhall Cross, er Vauxhall stasjon og hovedkvarteret til Secret Intelligence Service (MI6) i sydøst, Kennington i øst, Vauxhall i sydøst og Nine Elms i sydvest.

Den nåværende Vauxhall Bridge ble tegnet av sivilingeniøren Alexander Binnie, og senere modifisert av Maurice Fitzmaurice, for å erstatte en tidligere støpejernsbro. Broen ble fullført i 1906 og innviet 26. mai av Georg, prins av Wales. Den var den første til å bære trikk over Themsen.

Broen er rundt 25 m bred og 250 m lang og har fem stålhvelvinger sittende på granittpilarer. Broens mest slående særpreg er en rekke bronsefigurer på brofestene.

Den forrige broen på dette stedet hadde navnet Regent's Bridge og var avgiftsbelagt. Den var tegnet av James Walker og åpnet i 1816. Forhistorien var innviklet, med minst tre plantegninger forkastet, to av John Rennie – først en stenbro med syv brospenn, deretter en støpejernsbro med 11 spenn – og én av Samuel Bentham. Da broen endelig ble fullført, med ni brospenn, var det den første jernbroen over Themsen i London.

Se også[rediger | rediger kilde]