Mikael Hoel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mikael Hoel
Født4. juni 1894[1][2]Rediger på Wikidata
Oppdal (Søndre Trondhjems amt)
Død4. feb. 1984[1][2]Rediger på Wikidata (89 år)
Oppdal (Sør-Trøndelag)
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Mikael Hoel (1894–1984) var en norsk maler, særlig kjent for sine landskapsmalerier og kirkedekorasjoner,[3] men også for sine mange portretter, blant annet av den svenske lyrikeren Dan Andersson.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Mikael Hoel var født på Oppistu Hoel i Oppdal. Han var den første fra Oppdal som utdannet til maler og tegner og skapte seg en karriere i dette yrket. Fra 1911 fikk han undervisning hos professor Harald Krohg Stabell ved Norges tekniske høgskole (NTH) i Trondheim, som var i startfasen. I to år, fra 1913 studerte han ved Statens kunstakademi i Kristiania med Christian Krohg og Halvdan Strøm. Ved siden av studiene tok han undervisning i tegning og radering hos Johan Nordhagen ved Kunst- og Håndverkskolen. Etter å ha fullført studiet ved Kunstakademiet var han en tid elev hos Henrik Sørensen (1918).

De nye retningene som gjorde sitt inntog i mellomkrigstiden var ikke forenlige med Mikael Hoels kunstsyn og idealer. Det stred mot naturfølelsen hans, og stilte etter hans syn for små krav til kunstneriske ferdigheter. Han ønsket å skildre det som var vakkert. En kan likevel skimte impresjonistiske trekk i noen av hans bilder. Det var ikke nødvendig at alt var så realistisk. Blant hans store idealer var Christian Krohg og Henrik Sørensen. Han fulgte interessert med i det som skjedde innen malekunsten, og dro til Oslo for å besøke Høstutstillingen og andre utstillinger. Abstrakt kunst passet ham ikke, og surrealismen syntes han lite om. Likevel understreket han at det må oppdragelse til for å forstå moderne kunst.

Hans kunstverk var etterspurt uansett om det var tale om landskapsmotiver, portretter eller dekorering av kirker. I hans ungdom var motivene særlig hentet fra oppdalsnaturen og arbeidslivet på gården. Fra 1920-åra spesialiserte han seg på portretter, men fortsatte også å skildre naturen. Senere brukte han mange religiøse og bibelske motiver. Han malte altertavler i flere kirker og dekorerte skoler og menighetshus [3] .

Verker (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Utstillinger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk kunstnerleksikon, Norsk kunstnerleksikon ID Mikael_Hoel, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b KulturNav, KulturNav-ID 8250ce72-f223-4e2c-ab07-cc2b21e7f5a6, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Alfsen, Glenny (red.). «Mikael Hoel». Norsk kunstnerleksikon. Oslo: Nasjonalmuseet.