Abstrakt kunst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Svart firkant av Kasimir Malevitsj

Abstrakt kunst er en kunstbetegnelse som hovedsakelig benyttes om nonfigurativ kunst, det vil si malerkunst som ikke forestiller eller etterligner gjenstander.

Den abstrakte kunsten bruker ikke formene og fargene til å representere noe bestemt ved å ligne dette, men snarere til å gi en opplevelse av noe som ikke helt hører hjemme i vår sansbare verden. Tilskueren står dermed fritt til selv å legge inn sin egen betydning og tolkning.

Tilsvarende kunstretninger er blitt benevnt med forskjellige navn, på fransk: art non-figuratif, svensk: abstrakt kunst eller konkret kunst. I USA kan man også finne non-objectivism.

I begynnelsen av 1900-tallet var begrepet mere brukt også om kunstretninger som bare forvrengte det som var sanset, og man snakket etter hvert om grader av abstraksjon. Kubismen er eksempel på dette, der ofte tittelen på bildet viser hva kunstneren arbeidet ut fra. Også hos, for eksempel, Piet Mondrian kan en se en utvikling fra figurative via kubistiske til helt abstrakte motiver. Fra om lag 1910, vokste den abstrakt kunsten fram, mye på grunn av Pablo Picasso og Georges Braque eksperimenter. Den russiske kunstneren Vasilij Kandinskij skapte figurløse og musikalske bilde komposisjoner. Dette regnes gjerne som den første rene abstrakte kunst. I boken Über das Geistige in der Kunst: Insbesondere in der Malerei (1912), fremmet han et teoretiske grunnlag for abstrakt kunst.[1]

Abstraksjoner er ikke ukjente i tidligere tider. En kan si at linje- og bølgedekor på gjenstander er abstrakte. Både Bibelen og Koranen har bestemmelser om at man ikke skal etterligne levende vesener. I begge religioner ga dette støt til stor kreativitet når det gjelder akseptable utsmykninger, der Alhambrapalasset i Spania er et godt eksempel. Kunstretningene som oppsto omkring 1900-tallet skilte seg imidlertid ut ved at det var frihet til å uttrykke seg figurativt, men man valgte å gå andre veier.

Kjente abstrakte kunstnere (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Kandinsky, Vasily (1912). Über das Geistige in der Kunst: Insbesondere in der Malerei. München: R. Piper & Co. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gombrich, E.H. (1989). Verdenskunsten. Oslo: H.Aschehoug & Co. s. 450-453 ISBN 82-525-1619-2
kunststubbDenne kunstrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.