Hopp til innhold

Mighty Morphin Power Rangers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mighty Morphin Power Rangers
Generell informasjon
SjangerAction
eventyr
Science fantasy
Superhero
Prod.landJapan
USA
Sesonger3
Episoder145
Lengdeca. 20-21 minutter per episode. (per episode)
SpråkEngelsk
Basert påKyōryū Sentai Zyuranger, Gosei Sentai Dairanger, Ninja Sentai Kakuranger
Foran kamera
MedvirkendeAustin St. John
Walter Emanuel Jones
Amy Jo Johnson
David Yost
Thuy Trang
Jason David Frank
Johnny Yong Bosch
Karan Ashley
Steve Cardenas
Catherine Sutherland
Paul Schrier
Jason Narvy
Bak kamera
Skaper(e)Haim Saban, Shuki Levy
ProdusentRonnie Hadar
Jonathan Tzachor
Dan Evans III (Re-version)
TittelmusikkRon Wasserman
MusikkRon Wasserman
Prod.selskapSaban International
Fox Broadcasting Company
Sending
Periode28. aug. 199327. nov. 1995
TV-kanalFox Broadcasting Company, Netflix
Eksterne lenker
IMDb
Folk kledd som hovedpersonene i Mighty Morphing Power Rangers

Mighty Morphin Power Rangers er en amerikansk japansk action- og eventyrserie for barn som gikk på Fox fra 28. august 1993 til 27. november 1995 i USA.

Serien er tilpasset arkivopptak fra den japanske TV-serien Kyōryū Sentai Zyuranger (1992–1993). Serien omhandlet fem tenåringer i den fiktive byen Angel Grove i California. En dag ble de gitt mystiske krefter gjennom en «morph-device» som forvandlet dem til slåsskjemper med spesialdrakter. Hver av dem har sin egen farve – rød, blå, gul, sort og rosa.

I Norge ble serien sendt på TV3[1] med norsk tale

Sesong 1 (1993–1994)[rediger | rediger kilde]

TV-serien finner sted i den fiktive byen Angel Grove i California. I løpet av et oppdrag oppdager to astronauter en utenomjordisk beholder (referert til som en søppelkasse som følge av lukten) og frigjør uten å vite det den onde fremmede trollkvinnen Rita Repulsa fra 10 000 års fengsel. Når trollkvinnen blir løslatt, planlegger hun og hennes hær av ondskapsfulle romvesener å erobre den nærmeste planeten: Jordkloden. Den kloke vismannen Zordon, som var ansvarlig for å fange Rita i første omgang (og også var hennes fiende i Zordons opprinnelige verden, Eltar) blir etter hvert klar over at hun har unnsluppet.

Zordon beordrer sin robot-assistent Alpha 5 til å velge en gruppe tenåringer for å forsvare jordkloden mot Ritas angrep. De fem tenåringene som blir valgt ut er Jason Lee Scott, Kimberly Hart, Zack Taylor, Trini Kwan og Billy Cranston. Zordon gir ungdommene muligheten til å forvandle seg til en styrke kjent som Power Rangers. Dette gir tenåringene overmenneskelige evner, og et arsenal av forskjellige våpen. I tillegg får de hjelp av kolossale angrepsmaskiner kalt Zords som kan kombineres til en gigantisk humanoid maskin kjent som Megazord. TV-serien begynner med fem tenåringer som forsøker å slåss mot Rita og hennes tilsynelatende uendelige mengde monster, samtidig som ungdommene samtidig må håndtere vanlige tenåringsproblemer og møter to lokale mobbere kalt Bulk og Skull.

Ved hjelp av magi kidnapper og hjernevasker Rita en lokal tenåring. Den nye tenåringen, Tommy Oliver, består Ritas tester og blir snart utnevnt til en Green Ranger. Tommy blir betrodd Ritas «mørkesverd», som er fullt av ond magi, og Tommy kommer farlig nær å beseire Power Rangers. Etter å ha sabotert kommandosenteret deres, og kuttet Zordons forbindelse til deres dimensjon, forsøker Tommy og Rita med å slå til mot Power Rangers.

Men i løpet av konflikten går Megazorden snart tom for krefter og blir ødelagt i lava. Imidlertid lykkes Alpha med å gjenopprette forbindelsen med Zordon, som så klarer å gjenopplive Megazord. De klarer å ødelegge mørkesverdet. Tommy er kommet fri fra Ritas trolldom, og velger å bruke sin egne Green Ranger-krefter til å hjelpe de andre Power Rangers med å beseire ondskapen. I løpet av tiden fokuserer Rita på å eliminere Tommy for å gjenvinne superkreftene hans, som hun mener egentlig tilhører henne.

Sesong 2 (1994–1995)[rediger | rediger kilde]

Lord Zedd, Ritas overordnede, ankommer hennes måne-palass. Han starter sin egen kampanje for å ta kontroll over jordkloden. For at Power Rangers skal konkurrere med Zedd og hans monstre, som er bedre enn Rita, oppgraderer Zordon og Alpha Dinozords til de mye kraftigere Thunderzords, som kan kombineres til Thunder Megazord. Men Tommys krefter er for svake til å støtte en ny Zord. Zedds angrep på Rangers blir gradvis mer voldelige. Han fokuserer oppmerksomheten sin på å eliminere Tommy, som han ser på som Ritas aller største feilgrep. Green Rangers krefter blir raskt svekket.

Da Green Rangers krefter er gått tapt oppretter Zordon og Alpha i hemmelighet en ny White Ranger for å hjelpe de andre Power Rangers i kamp. Rangers blir venner med tre tenåringer fra Stone Canyon: Rocky DeSantos, Adam Park og Aisha Campbell. Under en påfølgende kamp med Zedd og en magisk slange oppdager Rocky, Adam og Aisha den sanne identiteten til Rangers. De tre nykommerne blir snart allierte med Power Rangers.

Sesong 3 (1995–1996)[rediger | rediger kilde]

Rito Revolto, Ritas bror, kommer til jordkloden for å ødelegge Thunderzords og Tigerzord. Power Rangers får hjelp fra Ninjor som blant annet gir Rangers de enda kraftigere Ninjazords (som kombineres til Ninja Megazord) og Falconzord. En australsk jente ved navn Katherine Hillard flytter til Angel Grove. Hun blir venn med Kimberly, og viser en intens hengivenhet for Tommy. Senere blir det oppdaget at Rita hadde kidnappet Katherine og forhekset henne med en kraftig magi, noe som blant annet gir henne muligheten til å forvandle seg til en katt.

Hun svekker og dreper nesten Pink Ranger, hvis livskraft, i likhet med de andre Power Rangers, er knyttet til hennes egne spesielle Ninja-mynt. Det er i løpet av denne tiden at Power Rangers skaffer seg sine mektigste Zords: Shogunzords, som kan kombineres til en Shogun Megazord. Til slutt klarer Katherine å overvinne Ritas onde magi, og hun returnerer Pink Ninja Coin til Kimberly. Kort tid senere får Kimberly muligheten til å følge sine personlige drømmer. Efter flere konflikter får Zedd og Rita selskap av Ritas far, Mester Vile. Han mislykkes i å beseire Power Rangers, men klarer å snu tiden tilbake og forvandle Rangers til maktesløse barn. Disse hendelsene kulminerer i mini-serien Mighty Morphin Alien Rangers.

Stoppet sending i Norden[rediger | rediger kilde]

Silje-saken fra 1994 utløste en debatt i Sverige og Norge om vold mellom yngre barn. Noen eksperter påsto at videovold og voldelige TV-serier kunne ha utløst eller inspirert til hendelsen i Trondheim. Eksempler trukket frem på TV-serier var denne og Teenage Mutant Ninja Turtles. På grunn av dette ble fjernet TV3 Power Rangers fra sendeskjemaet i Norge, Sverige og Danmark. Serien har kommet tilbake på TV i Sverige i ettertid, da omtalt som et «ungdomsprogram». SVT fjernet også Darkwing Duck fra Disneydags på grunn av Silje-saken.

Det har vist seg i ettertid at ingen av de nevnte seriene har vært relatert til Silje-saken.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vi laddade ner illegalt långt före Kalle Anka». Expressen (svensk). Besøkt 3. september 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata