Midttakleelva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Midttakleelva
Takleelva
Vassbruksmiljø Takle ved Midttakleelva
LandNorges flagg Norge
FylkeVestland
KommuneGulen
Lengde4,1 km[1]
Nedbørfelt7,35 km²[1]
Middelvannføring0,87 /s[1]
StartTaklevatnet
  – Høyde291,5 moh.
MunningSognefjorden ved Takle
Kart
Midttakleelva
61°02′N 5°23′Ø

Midttakleelva (også kalt Takleelva) er ei elv i Gulen kommune i Sogn og Fjordane. Den har utspring fra Taklevatnet og faller derfra ned den bratte dalsida og løper sammen med elva fra Takledalen. Etter samløpet renner elva nordover til munningen i Sognefjorden ved Takle, 5 km vest-nordvest for Brekke. Elva er 2,2 kilometer lang (4,1 kilometer regnet fra kildene sør for Taklevatnet), og har et nedbørfelt7,35 km². Middelvannføringen ved munningen er 0,87 m³/s.

Midttakleelva er utbygd til kraftproduksjon i Takle kraftverk, som utnytter fallet fra Taklevatnet ned til kote 72. I forbindelse med Samlet plan for vassdrag ble det vurdert en større utbygging av vassdraget, som ville medført overføring av vann fra Storelva, økning av reguleringshøyden i Taklevatnet til 15 meter, og bygging av en ny kraftstasjon nede ved Sognefjorden.[2] Men dette prosjektet ble imidlertid oppgitt og den nye kraftstasjonen ble bygget på samme sted som før og uten nye reguleringer.

Ved elva nede ved Takle ligger Vassbruksmiljø Takle, med ei restaurert stampemølle som benytter elva som drivkraft til framstilling av filt og vadmel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «NVE Atlas». Vassdrag – Nedbørfelt – Nedbørfelt til hav. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 12. juli 2017
  2. ^ Vassdragsrapport, Takle, Midt-Takleelva og Brekkeelva, Samla plan for vassdrag, Miljøverndepartementet 1990, ISBN 82-7243-790-2