Solomon R. Guggenheim Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Manhattan
Guggenheim museum exterior.jpg
Guggenheim-museet sett fra Fifth Avenue
StedFifth Avenue
ArkitektFrank Lloyd Wright
Etablert2001
Åpnet21. oktober 1959; 58 år siden (1959-10-21)

Solomon R. Guggenheim Museum er et museum for moderne kunst i New York, grunnlagt i 1937. Det er det mest kjente av flere museer under stiftelsen Solomon R. Guggenheim Foundation, og henvises oftest til som bare «The Guggenheim» i USA. Museet ligger langs Fifth AvenueManhattans Upper East Side, vis á vis Central Park.

Museet har en stor samling kunst fra siste halvdel av 1800-tallet og frem til i dag, og viser i tillegg jevnlig utstillinger av kjente samtidskunstnere. Museet var i utgangspunktet dedikert til avantgardistisk kunst fra første halvdel av 1900-tallet som Vasilij Kandinskij og Piet Mondrian, men samlingen rommer også arbeider av kjente 1800-tallskunstnere som van Gogh og Édouard Manet.

Hovedbygningen fra 1959 er designet av Frank Lloyd Wright, og er kanskje mer kjent enn selve samlingen. Med sin runde, spiralformede konstruksjon er Guggenheim-museet et av New Yorks mest berømte og besøkte landemerker, og et fremstående eksempel på etterkrigstidens arkitektur.

Guggenheim-stiftelsen eier også museer i Bilbao, Las Vegas, Berlin og Venezia, og et nytt museum er under planlegging i Rio de Janeiro.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]