Maurice (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maurice
Generell informasjon
GenreDramafilm, LHBT-tematisk film, romanfilmatisering, periodefilm
Utgivelsesår1987
NasjonalitetStorbritannia, Australia
Lengde140 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJames Ivory Rediger dette på Wikidata
ManusKit Hesketh-Harvey, James Ivory Rediger dette på Wikidata
Basert på
Produsent(er)Ismail Merchant, Paul Bradley
MusikkRichard Robbins Rediger dette på Wikidata
FotoPierre Lhomme Rediger dette på Wikidata
KlippKatherine Wenning Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJames Wilby, Hugh Grant, Rupert Graves, Ben Kingsley, Denholm Elliott, Simon Callow, Billie Whitelaw, Barry Foster, Judy Parfitt, Patrick Godfrey, Phoebe Nicholls, Julian Wadham,[1] Helena Bonham Carter,[1] Kitty Aldridge Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapMerchant Ivory Productions, Channel 4 Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Cinecom Pictures
Netflix
Budsjett1 580 000 GBP (£) Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning3 300 000 USD Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1987
28. januar 1988 (Tyskland)[2]
Eksterne lenker

Maurice er en britisk romantisk dramafilm fra 1987 regissert av James Ivory. Filmen er basert på romanen med samme navn fra 1971 av E.M. Forster.

Filmen følger hovedperson Maurice Hall som ung mann tidlig på 1900-tallet og hans erkjennelse av sin homofile legning i en tid der homofili var strengt forbudt.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen begynner når Maurice, fra middelklassen, er ca. 11 år og er på skoletur. Læreren hans Mr. Ducie tar ham til siden for å forklare ham litt om verden, nærmere bestemt hvordan menn og kvinner lager barn sammen. Senere følger vi Maurice på Cambridge. Her møter han nye venner, overklasseguttene Clive Durham og Risley. Sammen diskuterer de klassiske greske tekster, og hykleriet rundt at homofili, som var utbredt i Hellas, ikke kan nevnes ved universitetet. Maurice er fortsatt forvirret og oppsøker naboen Dr. Barrie og sier at han mistenker at han er som Oscar Wilde, men han avviser dette og ber ham finne seg en jente. Clive og Maurice utvikler et forhold på universitetet, men holder dette streng platonisk etter Clives ønske. En dag de skulker blir Maurice kastet ut av universitetet. Maurice får jobb i farens gamle firma og Clive fortsetter å studere. De fortsetter forholdet etter at Clive er ferdig og Maurice besøker ofte Clive på eiendommen hans, Pendersleigh. Clive begynner etter hvert å trekke seg unna Maurice, som blir fortvilet. Etter en tur til Hellas bryter Clive av med Maurice og gifter seg med Anne.

Maurice fortsetter å besøke Pendersleigh etter at forholdet er slutt, men kun som venner. Clive og Anne prøver å få Maurice til å gifte seg. Samtidig går Maurice til en hypnotisør og prøver å bli kurert for legningen sin med hypnose. På Pendersleigh møter han Alec Scudder, som jobber for Clive som skogvokter. En natt kommer Alec til Maurice og de tilbringer natten sammen. Etter at butleren åpenbart mistenker noe blir Maurice redd for at Alec skal presse ham for penger, han er jo tross alt fra arbeiderklassen, og rømmer fra Pendersleigh. Alec oppsøker ham i London og de tar inn på et lite hotell. Alec skal flytte til Argentina med broren sin, men Maurice innser at han er forelsket i ham og prøver å få ham til å bli. Maurice møter opp på havna for å si farvel til Alec, men han dukker ikke opp. Maurice finner Alec, som har bestemt seg for å bli i England med Maurice. Så besøker han Clive og forteller ham alt, og sier at han ikke kommer tilbake mer.

Roller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  2. ^ Lexikon des internationalen Films[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]