Denholm Elliott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denholm Elliott
FødtDenholm Mitchell Elliott
31. mai 1922
Ealing
Død6. oktober 1992 (70 år)
Ibiza
Ektefelle Virginia McKenna (19541957)
Utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art (–1942)
Beskjeftigelse Skuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, karakterskuespiller, teaterskuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Kommandør i den britiske imperieorden, BAFTA
Aktive år1949
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Denholm Elliott (født 31. mai 1922 i London, død 6. oktober 1992 i Santa Eulària des RiuIbiza i Spania) var en engelsk skuespiller på teater og i filmer. Han ble kreditert for 120 store prestasjoner på filmer og TV-skjermen. Han gikk på Malvern College og utdannet seg senere ved Royal Academy of Dramatic Art i London.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under den andre verdenskrig sluttet han seg til det britiske Royal Air Force der han fikk opplæring som radiooperatør og skytter. Natten mellom den 23. og 24. september 1942 var Elliot med i sin Handley Page Halifax bombefly og deltok i et luftangrep på en tysk ubåt som lå i havn ved byen Flensburg i Tyskland. Bombeflyet han var ombord i, ble truffet av antiluftskyts og styrtet etter kort tid i Nordsjøen nær byen Sylt. Elliot og to andre besetningsmedlemmer overlevde flystyrten, og han tilbrakte resten av krigen i en krigsfangeleir i Schlesien, og i løpet av denne tiden ble han involvert i en del amatør-skuespill.

Skuespill[rediger | rediger kilde]

Etter krigen gjorde han sin debut som skuespiller i filmen Dear Mr. Prohack i 1949. I dag er han nok mest kjent for sine roller i filmene om Indiana Jones, der han spilte karakteren Dr. Marcus Brody.

Han gjorde mange opptredener på fjernsyn, særlig i skuespill som var skrevet av regissøren Dennis Potter, inkludert Follow Yellow Brick Road (1972) og Brimstone and Treacle (1976). Han spilte også i TV-serien Thriller (1975).

I 1980 vant han tre BAFTA-priser i kategorien beste mannlige birolle med karakteren Dan Aykroyd i filmen Trading Places, og han ble nominert til en Oscar for sine prestasjoner i filmen A Room with a View. Hans karriere inkluderte også mange roller teaterscenen blant annet med The Royal Shakespeare Company.

Ekteskap[rediger | rediger kilde]

Elliott var åpent bifil og giftet seg to ganger. Første gang med den britiske skuespillerinnen Virginia McKenna, men dette ekteskapet varte bare noen få måneder i 1954. Den andre gangen var han gift med skuespillerinnen Susan Robinson, som han fikk to barn sammen med. Hans datter Jennifer Elliott (født i 1964) begikk selvmord i 2003.

Denholm Elliott ble diagnostisert med hiv i 1987 og døde i 1992 av aids-relatert tuberkulose i sitt hjem på Ibiza i Spania. Hans enke Susan Elliott skrev en biografi om ham etter hans død. Hun har også jobbet tett med UK Coalition of People, som arbeider med spørsmål angående hiv og aids. Susan Elliott døde den 12. april 2007 etter en brann i sin leilighet i London.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]