Matroslue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norsk matroslue for menig fra korvetten KNM «Sleipner» som var i aktiv tjeneste fra 1965 til 1992. Gaster i Sjøforsvaret i Norge bærer i dag hvit «lue, rund, gast».[1]

Matroslue er en type lett uniformslue for matroser i marinen. Matrosluene kan ha ulik form, farge og merking, men er vanligvis flate, har tallerkenrund pull over en stående hodekrans dekorert med et bånd med navnet på båten. Slike luer er ofte hvite, marineblå eller svarte. Flate matrosluer var populære som sivilt moteplagg for gutter på 1800-tallet og i begynnelsen av 1900-tallet, oftest sammen med matrosdress. Gaster i Sjøforsvaret i Norge bærer i dag hvit «lue, rund, gast».[1]

Historikk og bruk[rediger | rediger kilde]

Sjøforsvarets vernepliktige menige mannskaper benytter «T2 tjenesteuniform» (bildet) med rødt anker påsydd på venstre arm på sjøtrøya. Befal, matroser og lærlinger med gjennomført førstegangstjeneste benytter «T1 tjenesteuniform».

Menige i ulike lands sjøforsvar har hatt forskjellige enkle, praktiske hodeplagg gjennom historien, deriblant strikkeluer, vaskehatter med høy oppbrett, enkle, skrogformede båtluer (pilotluer) og andre lette hatter og luer. Marinepersonell bærer som regel marineblå uniformer i vintersesongen og hvite uniformer i sommersesongen.

Matrosluer formet som skyggeluer med flat, rund pull, men uten skygge, oppstod på midten av 1800-tallet. Tallerken- eller paiformet matroslue har også blitt kalt pork pie hat på engelsk. Porkpie-hatt betegner vanligvis en filt-eller stråhatt med rund brem og lav, flat pull.

Til forskjell fra hæren og flyvåpenet, er det i marinen stor forskjell på uniformene for offiserer og for vervet eller vernepliktig personell. Befal i sjøforsvaret bærer derfor ikke matrosluer, men vanligvis ulike typer skyggeluer (skipper- og høyluer). Admiraler bar dessuten snutehatt på 1800-tallet. Admiralhatter er fortsatt i bruk som del av gallauniformen i enkelte lands mariner.

Annet[rediger | rediger kilde]

Medlemmer av buekorpset Nordnæs Bataillon i Bergen iført uniformer med myke hodeplagg med dusk og fargede bånd. Disse luene likner både på matrosluer og bereter. En tilsvarende lue i den skotske highland dress kalles Balmoral på engelsk.

Tegnefilm- og seriefiguren Donald Duck, bærer blå matroslue. Også tegneseriefiguren Skipper'n blir tegnet med ulike typer matros- eller skipperluer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]