Matroslue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Norsk matroslue for menig fra korvetten KNM Sleipner som var i aktiv tjeeste fra 1965 til 1992
Fransk matros fra hangarskipet Charles de Gaulle iført hvit matroslue med rød dusk 2008. Den hvite snora over luepullen kan trekkes ned som hakereim.
Den amerikanske tegnefilm- og tegneseriefiguren Donald Duck forestiller en and med matrosjakke og -lue. I denne filmen fra 1943 er matroslua hvit.
Medlemmer av buekorpset Nordnæs Bataillon i Bergen iført uniformer med myke hodeplagg med dusk og fargede bånd. Disse luene likner både på matrosluer og bereter. En tilsvarende lue i den skotske highland dress kalles Balmoral på engelsk.

Matroslue er en type lett uniformslue for matroser i marinen. Matrosluene kan ha ulik form, farge og merking, men er vanligvis flate, har tallerkenrund pull over en stående hodekrans dekorert med et bånd med navnet på båten. Slike luer er ofte hvite, marineblå eller svarte. Flate matrosluer var populære som sivilt moteplagg for gutter på 1800-tallet og i begynnelsen av 1900-tallet, oftest sammen med matrosdress.

Historikk og bruk[rediger | rediger kilde]

Fyrbøter fra undervannsbåt i Royal Navy under første verdenskrig iført paiformet matroslue, også kalt pork pie hat på engelsk.

Menige i ulike lands sjøforsvar har hatt forskjellige enkle, praktiske hodeplagg gjennom historien, deriblant strikkeluer, vaskehatter med høy oppbrett, enkle, skrogformede båtluer (pilotluer) og andre lette hatter og luer. Marinepersonell bærer som regel marineblå uniformer i vintersesongen og hvite uniformer i sommersesongen.

Matrosluer formet som skyggeluer med flat, rund pull, men uten skygge, oppstod på midten av 1800-tallet. Tallerken- eller paiformet matroslue har også blitt kalt pork pie hat på engelsk. Porkpie-hatt betegner vanligvis en filt-eller stråhatt med rund brem og lav, flat pull.

Til forskjell fra hæren og flyvåpenet, er det i marinen stor forskjell på uniformene for offiserer og for vervet eller vernepliktig personell. Befal i sjøforsvaret bærer derfor ikke matrosluer, men vanligvis ulike typer skyggeluer (skipper- og høyluer). Admiraler bar dessuten snutehatt på 1800-tallet. Admiralhatter er fortsatt i bruk som del av gallauniformen i enkelte lands mariner.

Annet[rediger | rediger kilde]

Tegnefilm- og seriefiguren Donald Duck, bærer blå matroslue. Også tegneseriefiguren Skipper'n blir tegnet med ulike typer matros- eller skipperluer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]