Mathieu og korguttene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Les Choristes
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2004
Prod.landFransk / Sveitsisk / Tysk
Lengde96 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegiChristophe Barratier
ProdusentArthur Cohn,
Jacques Perrin,
Gérard Jugnot etc
ManusforfatterChristophe Barratier,
Philippe Lopes-Curval, etc
MusikkBruno Coulais
SjeffotografJean-Jacques Bouhon
Dominique Gentil
Carlo Varini
KlippYves Deschamps
Foran kamera
MedvirkendeGérard Jugnot
François Berléand
Jean-Baptiste Maunier
Maxence Perrin
Annen informasjon
Budsjett5 500 000
Prod.selskapMiramax Films (USA)
Premiere17. mars 2004 (Frankrike)
5. november 2004 (Norge)
11. mars 2005 (Storbritannia)
Eksterne lenker

Mathieu og korguttene[1] (originaltittel: Les Choristes) er en fransk film fra 2004 regissert av Christophe Barratier. Filmen handler om en lidenskapelig musikklærer som ankommer et internat for gutter og forvandler deres liv og holdninger gjennom musikken. Filmen har Gérard Jugnot i rollen som musikklærer Clément Mathieu og Jean-Baptiste Maunier i rollen som Pierre Morhange, en av hans elever. Filmen er basert på Nattergalens bur fra 1945.

Filmen utforsker lidelsen barn opplever ved separasjon fra sine foreldre, og opplevelsen av musikk som en av de største uttrykksformer.

Filmen ble nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film. Sangen «Look To Your Path (Vois Sur Ton Chemin)» ble nominert til Oscar for beste sang, sunget av Les 500 Choristes og Beyonce.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 2003 ble Pierre Morhange, en fransk dirigent som opptrådte i USA, informert rett før en konsert at moren hans er død. Etter forestillingen vender han tilbake til Frankrike for morens begravelse. En gammel venn ved navn Pépinot kommer med en dagbok som tilhørte lærer Clément Mathieu. De fortsetter å lese den sammen. I 1949, 54 år tidligere ankommer Clément Mathieu, en mislykket musiker, til Fond de l'Étang - en fransk internatskole for gutter, for å arbeide der som veileder og lærer.

Ved porten møter han en veldig ung gutt, Pépinot, som venter på at foreldrene hans skal hente ham. Seerne får senere vite at foreldrene til gutten ble drept i løpet av andre verdenskrig under den nazistiske okkupasjonen av Frankrike, men Pépinot vet ikke dette. Mathieu oppdager at guttene blir nådeløst behandlet av rektor Rachin, og han forsøker å bruke humor og godhet ovenfor guttene. Når en av guttene, Le Querrec, skader skolens eldre vaktmester Maxence, holder Mathieu den skyldiges identitet fra rektor.

Mathieu planlegger å lære guttene å synge og grunnlegge et kor. Men en student, Pierre Morhange, nekter å synge. Mathieu oppdager at Morhange har en fantastisk sang-stemme. Morhanges alenemor, Violette, ankommer skolen. Mathieu må forklare at Morhange ikke kan besøkes, fordi han har blitt låst inn som en straff. Men han påstår i stedet at Morhange er hos en tannlege. I mellomtiden kommer en ny grusom, ukontrollerbar tenåring ved navn Mondain som begynner å forårsake problemer ved å mobbe andre og generelt være opprørsk. Etter å ha stjålet en klokke, blir han låst inne i to uker.

Koret forbedrer seg raskt med Morhange som ledende solist. Barna er lykkeligere, og fakultetet er mindre strengt - til og med Rachin oppfører seg bedre, spiller fotball med guttene og lager papirfly. Etter at Mondain blir løslatt fra å bli låst inne, stikker han av, og stjeler tilsynelatende alle skolens penger. Etter at Mondain er tatt, slår Rachin ham, og Mondain forsøker å kvele Rachin. Rachin overlater ham deretter til politiet, men vet fremdeles ikke hvor de stjålne pengene er.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Gérard Jugnot som Clement Mathieu, en mislykket musiker.
  • François Berléand som Rachin. Den strenge direktøren for Fond de L'Étang
  • Jean-Baptiste Maunier som Pierre Morhange. En ung gutt med dårlig oppførsel, og vakker sang-stemme
  • Maxence Perrin som Pépinot. En ung gutt som nekter å tro at foreldrene hans er døde.
  • Kad Merad som Chabert, en lærer
  • Jean-Paul Bonnaire som Maxence, en eldre ansatt ved skolen.
  • Marie Bunel som Violette Morhange, alenemor for Pierre.
  • Grégory Gatignol som Mondain, en eldre gutt.
  • Cyril Bernicot som Le Querrec.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]