Matchspill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Matchspill er en spilleform i golf der to sider konkurrerer mot hverandre. En side kan bestå av en eller to spillere.

Til forskjell fra slagspill der poeng regnes i antall brukte slag over en hel runde, telles poengene i matchspill i antall vunne enkelthull. På hvert hull kan siden oppnå ett poeng. Deltagerne spiller som normalt. Siden som bruker færrest slag på et hull, vinner hullet og mottar ett poeng. Hvis sidene bruker like mange slag, «deles» hullet og ingen poeng utdeles.

Under en matchspillrunde føres en løpende poengberegning. Ved begynnelsen av matchen er stillingen uavgjort eller «all square». Stillingen uttrykkes deretter i én sides ledelse over en annen side. For eksempel, hvis spiller A har vunnet tre hull, spiller B har vunnet ett hull og de har delt resten av hullene, uttrykkes stillingen ved at spiller A er «2 opp» (3 hull vunnet minus 1 hull tapt).

En match der en side leder med X antall vunne hull med X antall gjenværende hull å spille, sies å være «dormie». Siden behøver da kun å dele ett gjenværende hull for å vinne matchen. Motstanderen kan som best oppnå å dele matchen, og må vinne gjenstående hull.

Sluttresultatet i matchspill kan føres på en av tre måter:

  • «1 opp» eller «2 opp», som betyr at alle 18 hullene ble spilt og at vinneren ledet med enten ett eller to vunne hull.
  • «X og Y», der X er større enn Y, som betyr at 18 − Y hull ble spilt og at vinneren ledet med X vunne hull. Dette innebærer at vinneren ledet med flere vunne hull enn det var hull igjen å spille, slik at det ikke var nødvendig å fullføre runden. Eksempelvis betyr 4 & 3 at den seirende siden var fire opp etter 15 hull, og det er dermed ikke nødvendig å spille de tre siste hullene.
  • «X hull», der X er større enn 18. Dette innebærer at spillerne lå likt («all square») etter 18 hull og at de fortsatte å spille X − 18 flere hull inntil én av dem vant et hull og dermed hele matchen. I lagturneringer som Ryder Cup avsluttes ikke matchene på denne måten, og lagene mottar i stedet halvpoeng.

Matchspill kan blant annet spilles som

  • singelmatcher der to personer spiller mot hverandre
  • fourball der to sider spiller mot hverandre. Alle spillerne spiller med hver sin ball, og et hull vinnes av siden til spilleren som hullet ut med lavest antall slag.
  • foursome der to sider spiller mot hverandre og hver side spiller på én ball. Spillerne på siden må alternere om å slå ut fra utslagsstedet. Spiller A slår ut fra hull 1, 3, 5 og så videre, mens spiller B slår ut fra hull 2, 4, 6 og så videre. Etter utslaget alternerer spillerne om å slå.
  • greensome, som ligner foursome, men der alle spillerne slår ut hver sin ball fra utslagsstedet. Sidene velger deretter den beste ballen og spiller resten av hullet på denne ballen.

Matchspill i mesterskap[rediger | rediger kilde]

Major-turneringen PGA Championship var en matchspillturnering frem til og med 1957. Både US Amateur Championships og britske The Amateur Championships første runder er slagspill for å redusere startfeltet, før turneringene avgjøres i matchspill. I Norge ble det lukkede norske mesterskapet, NM, avgjort i matchspill til og med 1967.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]