Hopp til innhold

Golfball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
To golfballer.

En golfball er en ball som er spesiallaget til å spille golf med. Dagens golfballer kjennetegnes ved mange små groper på utsiden for å bedre flyveevnen. Ballene er vanligvis hvite, men de finnes også i andre farger.

Ifølge golfens regler, Rules of Golf, skal golfballer ikke veie mer enn 45,93 gram, ha en diameter ikke mindre enn 42,67 mm, eller skille seg i særlig grad fra en symmetrisk kule.

Historie[rediger | rediger kilde]

De første golfballene var lagd av tre. Tidlig på 1600-tallet begynte man å ta i bruk en ball av kuskinn, stoppet med gåsefjær, med et lag maling utenpå. Denne ballen fløy så godt at den ble standardutstyr i over to århundrer.

Oppskåret ball sammen med en mynt.

I 1848 fant presten Robert Adams opp en ball av guttaperka. I tillegg til at denne golfballen var billigere i produksjon, kunne man også bearbeide overflaten for å oppnå bedre aerodynamikk. I løpet av få år hadde denne ballen tatt over markedet helt.

På 1900-tallet begynte man å lage baller av flere lag, først med en massiv eller væskefylt kjerne, deretter et lag gummi og et tynt, hardt ytterskall. I dag lager man baller med to, tre, fire eller fem lag med ulike syntetiske materialer.