Greenkeeper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et av greenkeeperens daglige gjøremål er å lage nye hull og tette igjen de gamle

Greenkeeper er en yrke som omfatter skjødsel av gressmatter og vedlikehold av bunkere og vannhindre [1]. Det er særlig golfklubber som ansetter greenkeepere, men også andre idrettsgrener som foregår på gress har behov for denne fagkompetansen, for eksempel fotball [2], tennis og cricket [3]. Yrket kan beskrives som en blanding av anleggsgartner og såkalt driftsoperatør i idrettsanlegg [1][4]. Stillingen Head greenkeeper omfatter ledelse av greenkeeperne ved større golfanlegg [5].

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Grunnutdanning tilbys ved et utvalg skoler i Sverige [6]. Tidligere arrangerte Gjennestad Gartnerskole greenkeeperopplæring i samarbeid med Norges Golfforbund [7], men denne ble lagt ned i 2007 [5]. Fra høsten 2012 har Hvam videregående skole tilbudt et eget greenkeeperfag [8]. Det har også blitt holdt kurs på høgskolenivå i Norge [9]. Utdanningsdirektoratet behandler for tiden (2015) et forslag om at greenkeeping skal bli eget lærefag i den videregående skolen [1].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Høring - Opprettelse av greenkeeperfaget Utdanningsdirektoratet.
  2. ^ "Alle har en mening om gressmatten på Ullevaal"[død lenke] Norges fotballsforbund.
  3. ^ Groundsperson or greenkeeper National careers service, drevet av The Department for Business, Innovation & Skills, Storbritannia.
  4. ^ Utdanningsprogrammet naturbruk Utdanningsdirektoratet.
  5. ^ a b "Hva er greenkeeping?" Norwegian Greenkeepers Associations sider på Facebook
  6. ^ Nasjonal utdanning[død lenke] Swedish greenkeeper association
  7. ^ Gjennestad Gartnerskole Artikkel på NRK.no
  8. ^ Ny greenkeeper-utdanning på Hvam Arkivert 8. desember 2015 hos Wayback Machine. Norsk golf, en del av Norges Golfforbund.
  9. ^ Miljøvennlige golfbaner Arkivert 8. desember 2015 hos Wayback Machine. Artikkel hos Bioforsk om kurs holdt for greenkeppere, formålet var "å gi en dypere forståelse av grasets vekst og trivsel".

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]