Hopp til innhold

Masbate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Masbate

Flagg

Våpen

LandFilippinenes flagg Filippinene
RegionBicol
StatusProvins
Grunnlagt1864
HovedstadMasbate City
Postnummer5400–5421
Retningsnummer56
Areal4 151,78 km²
Befolkning908 920[1] (2020)
Bef.tetthet218,92 innb./km²
Antall husholdninger187 299
Nettsidemasbate.gov.ph/
Kart
Masbate
12°16′00″N 123°35′00″Ø

Masbate er en filippinsk provins i regionen Bicol i landsdelen Luzon. Den er en øyprovins sørøst for halvøya Bicolandia. Mot nordøst ligger provinsene Albay og Sorsogon, mot øst Northern Samar, Samar og Biliran, mot sør Cebu og Capiz, og mot vest Romblon. Provinshovedstaden er Masbate City.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kinesere besøkte Masbate og etablerte små bosetninger der i Srivijaya- og Majapahit-periodene. Rester av hulelignende bosteder, bygd av indere som ledsaget handelsfolkene, er blitt oppdaget på kystene av øyene Aroroy, Palanas og Masbate.

Porselenkrukker fra 900-tallet er blitt funnet under utgravninger i barangay Kalanay i Aroroy i 1930-årene.

Kristningen av Bicolregionen begynte på Masbate i 1569. Da kaptein Luis Enriquez de Guzman ankret for Masbate i 1569, dant han bosetninger spredt langs kystene, og at befolkningen hadde blomstrende handelsforbindelser med Kina.

Fader Alonso Jimenez var første misjonær på Masbate, Burias, Leyte og Samar. Han forsatte så til Ibalon i Camarines, der han bodde i mange år.

I desember 1600 tok den nederlandske kommandør admiral Oliver van Noorth tilflukt i San Jacintos havn etter at hans flåte gikk tapt for en spansk armada utenfor Manila. Han var senere i kamp mot Limahongs flåte i Canlibas-Matabao-passasjen.

På høyden av galjonhandelen bidro byen Mobo med førsteklasses tømmer til byggingen av galjoner. Byen ble dermed Masbates handelssentrum. Den ble også administrasjonssentrum for øygruppen under første del av spansketiden. I 1864 ble Masbate utskilt som egen provins, fra Albay. Guiom ble asministrasjonssete, mens Ticao ble commandancia-politicio-militar. Men kort etter utropelsen av filippinsk selvstendighet ble byen Masbate provinshovedstad.

Amerikanerne kom til i 1900 under deres militærkampanje for å vinne kontroll over øyriket. I desember 1908 ble Masbate annektert til provinsen Sorsogon. Men den 1. februar 1922 ble Masbate atter egen provins.

Under annen verdenskrig kom de første japanske stridskrefter til Masbate den 7. januar 1942 fra Legazpi. De gikk i land flere steder samtidig, og folket var for overrumplet til å yte motstand. Den japanskje okkupasjon tok langt på vei knekken på Masbates økonomi. Fiske og varebytte var det eneste som fortsatte, annen matproduksjon opphørte. Camote (en søtpotet), pakol, banannblomster, mMarv og obskure frukter som barobo ble matsubstitutter. Næringsfattigdommen førte til utbrudd av beriberi og malaria, og lus-problemet ble voldsomt.

Dr. Mateo S. Pecson, provinsens guvernør, nektet å samarbeide med japanerne, og evakuerte provinsregjeringen til Guiom, en kommandopost benyttet av geriljaen. Pecson ble arrestert av japanerne og fengslet i Cavite. Derfra klarte han å flykte, og sluttet seg til geriljaen i det sentrale Luzon.

Politisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Masbate er delt i 1 "city" (bykommune) og 20 "municipalities" (landkommuner).

Bykommune[rediger | rediger kilde]

Masbate City

Landkommuner (municipalities)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «2020 Census of Population and Housing (2020 CPH) Population Counts Declared Official by the President». folketellingen 2020. Filippinenes statistikkbyrå. 7. juli 2021.