Hopp til innhold

Northern Samar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Northern Samar

Flagg

Våpen

LandFilippinenes flagg Filippinene
RegionEastern Visayas
StatusProvins
Grunnlagt19. juni 1965
HovedstadCatarman
Postnummer6400–6423
Retningsnummer55
Areal3 692,93 km²
Befolkning639 186[1] (2020)
Bef.tetthet173,08 innb./km²
Antall husholdninger124 909
Nettsidenorthernsamar.gov.ph/
Kart
Northern Samar
12°20′00″N 124°40′00″Ø

Northern Samar er en filippinsk provins i regionen Eastern Visayas i landsdelen Visayas. Den omfatter den nordlige delen av øya Samar. Den grenser i sør mot provinsene Samar og Eastern Samar. Provinssetet er i Catarman.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mellom 1599 og 1605 bygde misjonærer tilhørende jesuittordenen en misjonsstasjon i Palapag midt i ibabao-folkets område. Jesuittene ble på stedet til sent på 1700-tallet, til deres plass ble overtatt av andre katolske misjonærer, fra fransiskanerordenen.

Ettersom San Bernardino-stredet ble til en hovedled for den spanske galliontrafikk over Stillehavet mellom Acapulco i Mexico og Manila på de filippinske øyer, ble det anlagt en havn i Palapag. Her kunne de tungt lastede gallioner fra Manila ta tilflukt ved ugunstige vindretninger eller opprørt sjø før de la ut på selve stillehavsoverfarten.

Tidlig på 1600-tallet ble det sendt skipsbyggere fra Palapag til Cavite, der de skulle hjelpe til med byggingen av gallioner og andre skip. Det kom da i 1649 til et opprør blant rekruttene, som ikke ville ha mer kommandering over deres liv fra spansk side. Opprøret fikk gjenklang i store deler av landsdelene Visayas og Mindanao. Anføreren på Samart var waray-helten Juan Ponce Sumuroy, og derfor kalles stridighetene også Sumuroy-opprøret. Oppstanden spredte seg også nordover til Albay og sør til Mindfanaus nordkyst, og så til Cebu. Den pågikk i ett år før den spanske kolonimakt klarte å underkue den.

Byen Capul, på øya av samme navn, var fra 1848 til 1852 sete for Samars regjering. Capul het tidligere Abak, etter dens tidligere hersker fra øya Java, som hadde tatt med seg de første nybyggere dit. Capul er del av provinsen Northern Samar. Navnet er avledet fra Acapulco.

I 1898, tidlig under den filippinsk-amerikanske krig, landet amerikanske soldater på Catarmans strender, og gikk til kamp mot en filippinsk styrke under general Vicente Lukban. Filippinerne kjempet med enkle slagvåpen, som bolo-kniver, og med selvlagede skytevåpen - paltiks, mens amerikanerne hadde kanoner og moderne skytevåpen. Nederlaget var ikke til å unngå, men filippinerne klarte å trekke seg unna og gikk over til geriljakrig mot amerikanerne. En av de mer betydelige kamphandlinger mot amerikanerne på den nåværende provinsens område var beleiringen av Catubig.

Under annen verdenskrig organiserte Samars befolkning frivillge styrker som skulle delta i kampen mot japanerne. Kontingenten ble del av den filippinske nasjonalgarde i Manila.

Flere år etter uavhengigheten fikk kongressmennene Eladio T. Balite fra det nordlige Samar, og Felipe J. Abrigo fra det øslige Samar ved Republic Act 4221[2] vedtatt en delingsplan av Samar i tre. Loven ble ratifisert ved folkeavstemning den 9. november 1965, og delte øya Samar i tre provinser: Northern Samar, Eastern Samar og Western Samar.

Politisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Northern Samar er delt i 24 «municipalities» (landkommuner).

Landkommuner (municipalities)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «2020 Census of Population and Housing (2020 CPH) Population Counts Declared Official by the President». folketellingen 2020. Filippinenes statistikkbyrå. 7. juli 2021. 
  2. ^ «Republic Act No. 4221 - An Act Creating the Provinces of Northern Samar, Eastern Samar and Western Samar». Chan Robles Virtual Law Library. 19. juni 1965. Besøkt 16. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]