Sorsogon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sorsogon
Bikol: Probinsya kan Sorsogon

Waray: Probinsya han Sorsogon

Tagalog: Lalawigan ng Sorsogon

Flagg

Våpen

Kart over Sorsogon

LandFilippinenes flagg Filippinene
RegionBicol
StatusProvins
Grunnlagt1894
HovedstadSorsogon City
Postnummer4700–4715
Retningsnummer56
Areal2 141 km²
Befolkning792 949 (2015)
Bef.tetthet370,36 innb./km²
Antall husholdninger166 106
Nettsidewww.sorsogon.gov.ph/
Kart
Sorsogon
12°50′00″N 123°55′00″Ø

Sorsogon er en filippinsk provins i regionen Bicol i landsdelen Luzon. Den omfatter den sørlige delen av halvøya Bicolandia. Den grenser i nord mot provinsen Albay. Provinshovedstaden er Sorsogon City. Vest for Sorsogon ligger øya og provinsen Masbate, og i sør ligger øya Samar med provinsen Northern Samar.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Provinsen utgjør sørspissen av den største øya og landsdelen på Filippinene, Luzon. Den er omgitt av hav på tre sider. Den grenser i nord til provinsen Albay og Albaybukten, i øst av Stillehavet og i sørøst av San Bernardino-stredet. I sørøst ligger Ticao Passage med øya Ticao. Provinsen har et areal på 2119,01 km² og kystlinjen er over 336 kilometer lang.

Sorsogons topografi er variert. Her er to større fjellpartier, Pocdolfjellene i nordvest, og fjellene rundt den aktive vulkanen Bulusan i sørøst. De to fjelltraktene atskilles av Sorsogonbukten. Fjellområdene faller av mot kystene og danner mindre høyplatåer, brede flatland og går ved kistene mange steder over i myrområder. Høyeste fjell er Bulusan, som er på 1.560 moh og har tilnavnet «Filippinenes Sveits».

Alle kommuner med unntak av Irosin har kystlinje. Små og store byer er knyttet sammen med faste og asfalterte veier.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1570 ankom to augustinere, prestene Alonzon Jiménez og Juan Orta, sammen med en kaptein Enrique de Guzmán, den lille fiskerlandsbyen Hibalong der utløpet av elven Ginangra, og der satte de opp et kors og bygde Luzons første kapell. Det var fra denne landsbyen at hele området, kalt Ibalong, ble misjonert. De katolske misjonærene dro inn i landet mot nordvest og forbi det som nå er Pilar før de ankom Camalig. Her etablerte de misjonsstasjonen Abucay-Catamlangan.

De første byene opprettet i området var: Gibalon i 1570 (nå sitio i Magallanes); Casiguran -1600; Bulusan – 1631; Pilar – 1635; Donsol – 1668; Bacon – 1764 (senere innlemmet i byen Sorsogon); Juban og Matnog - 1800; Bulan - 1801; Castilla – 1827; Magallanes – 1860; Sorsogon – 1866 og Irosin – 1880.

Provinsen ble utskilt fra Albay den 17. oktober 1894 og tok navnet Sorsogon. Byen Sorsogon ble valgt til administrativt hovedsete.

Politisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Sorsogon er delt i 1 «city» (bykommune) og 14 «municipalities» (landkommuner).

Bykommune («city»)[rediger | rediger kilde]

Landkommuner («municipalities»)[rediger | rediger kilde]

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Sorsogon har ingen nærliggende flyplasser som betjener passasjerflyvninger. Imidlertid bruker reisende til Sorsogon ofte Legazpi flyplass (LGP) eller den nylig åpnede Bicol internasjonale flyplass (BIA). Å kjøre til Sorsogon fra Legazpi flyplass (LGP) tar cirka 1 time og 15 minutter[klargjør]

Sorgoson gjelder også som Porten mot de sørlige Filippinene. Det er ferjehavner i Matnog, Bulusan og Sorsogon City for roroskip, og den gjennomgående pan-filippinske hovedvei Maharlika Highway løper gjennom provinsen.