Hopp til innhold

Cagayan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cagayan

Flagg

Våpen

LandFilippinenes flagg Filippinene
RegionCagayan Valley
StatusProvins
Grunnlagt1583
Oppkalt etterCagayan
HovedstadTuguegarao City
Postnummer3500–3528
Retningsnummer78
Areal9 295,75 km²
Befolkning1 268 603[1] (2020)
Bef.tetthet136,47 innb./km²
Antall husholdninger267 472
Nettsidewww.cagayan.gov.ph
Kart
Cagayan
18°00′N 121°48′Ø

Cagayan er en filippinsk provins i landsdelen Luzon. Den ligger nelt nord på øya, i regionen Cagayan Valley. Provinshovedstaden er Tuguegarao City. Nord for Cagayans kyst er ligger Babuyan-øyene, og lenger nord er provinsen Batanes. I øst er Det filippinske hav. I sør er provinsene Isabela og Kalinga, og i vest Apayao og Ilocos Norte.

Cagayan-provinsen har intet å gjøre med byen Cagayan de Oro, som ligger langt sør i landet, på øya Mindanao.

Navnet Cagayan[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer fra tayag, som er en tresort som vokser langs Cagayanelven; tidligere ble området kalt Catagayan og dette ble senere forkortet til Cagayan.

Folk og kultur[rediger | rediger kilde]

Størstedelen av befolkningen er ilocanoer, en filippinsk folkegruppe som spredte seg fra regionene ved Luzons nordvestlige kystområder. Tidligere var ibanagene det største folket, og det var dem som de spanske kolonisatorer påfraff her, og som da tidlig ble kristnet av dem. Ibanag er fortsatt et viktig språk i provinsen.

Malaueger, itawiter, gaddanger og grupper av nomadiske aetaer og ibataner tilpasset seg ibanagenes og ilocanoer og gjorde Cagayan til nytt hjem. Langt senere er det tilkommet en del muslimer fra sør, og mange tagalogtalende fra lenger sør på Luzon. Denne sterke innvandringen er med på å gjøre de minste av fjellfolkene utsatte for kulturelt tilpassingspress.

Politisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Cagayan er delt i 1 "city" (bykommune) og 28 "municipalities" (landkommuner).

Bykommune (city)[rediger | rediger kilde]

Landkommuner (municipalities)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «2020 Census of Population and Housing (2020 CPH) Population Counts Declared Official by the President». folketellingen 2020. Filippinenes statistikkbyrå. 7. juli 2021.