Leyte (øy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leyte
Aerial view of San Juanico Bridge.jpg
Geografi
PlasseringLeytebukten, Visayan Sea, Camotes Sea, Bohol Sea
Øygruppe Visayas
Areal 7 368 km²
Lengde 180 kilometer
Bredde 65 kilometer
Administrasjon
LandFilippinene
Posisjon

Leyte
10°50′00″N 124°50′00″Ø

Leytes plassering i Visayas i Filippinene

Leyte er en øy øst i øygruppen Visayas i Filippinene. Norddelen av øya ligger vest for øya Samar, mellom de to øyene går det inntil to kilometer trange San Juanico-sundet. Sør for Leyte skiller Surigaosundet øya fra østdelen av den store øya Mindanao. Øst for Leyte og nord for Mindanao breier Leytebukta seg, som videre mot øst går over i Filippinerhavet. Vest for Leyte skiller Canigaokanalen øya fra øyene Cebu og Bohol.

Leyte har et areal på 7 368 km².[trenger referanse] Øya er om lag 180 kilometer lang i retning nord-sør, og 65 km på det bredeste. Den er svært rik på fjell, blant annet med to aktive vulkaner, og i all hovedsak dekket av skog.

Øya er administrativt del i to provinser, Leyte og Southern Leyte.

Omkring 1,95 millioner mennesker er bosatt på Leyte, de aller fleste er kristne og sogner til katolisismen.[trenger referanse] Sør og vest på øya tales cebuano, mens man i nord og øst taler waray. De mest folkerike byene på Leyte, Tacloban og Ormoc, ligger henholdsvis på østsiden og vestsiden av øya.

Dagene 7. og 8 november 2013 herjet tyfonen Haiyan hele øya Leyte og flere omliggende øyer. Om lag 10 000 døde, og 620 000 ble evakuert.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mogato, Manuel; Ng, Roli (10. november 2013). «Philippines storm kills estimated 10,000, destruction hampers rescue efforts». Reuters. Besøkt 9. mars 2016.