Martin Waddell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Martin Waddell
Født10. april 1941[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (79 år)
Belfast[5][6][7][8]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, fotballspiller, barnebokforfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser H.C. Andersen-prisen (2004), Nestlé Smarties Book Prize (1991), Nestlé Smarties Book Prize (1988)Rediger på Wikidata

Martin Waddell (født 10. april 1941 i Belfast) er en nordirsk barnebokforfatter.

Waddell har skrevet i flere sjangre og om ulike tema, også under pseudonymet Catherine Sefton. På norsk er han kjent for billedbøkene Sover du ikke, Veslebjørn?, La oss gå hjem, Veslebjørn og Sov godt, Veslebjørn! og serien om Lille-Dracula. De tilsynelatende enkle billedbøkene om Storebjørn og Veslebjørn, illustrert av Barbara Firth, har fått stor utbredelse med sin skildring av trygghetsskapende tålmodighet. Også I parken om natta er en billedbok med en tydelige bearbeiding av tema: mørkeredsel.

Som ung var han en aktiv fotballspiller, og hadde kontrakt med Fulham FCs juniorlag før han skiftet karriere og ble forfatter. Hans første bøker var for voksne, blant annet den komiske thrilleren Otley, som ble filmet i 1968 med Tom Courtenay og Romy Schneider. Etter at han vendte hjem til Nord-Irland i slutten av sekstiårene ble konflikten der et tema i forfatterskapet. Blant hans bøker som ikke er oversatt finnes det ungdomsromaner med tyngre tema: som den irske konflikten, bygdedyr og grøssere / spøkelsesfortellinger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]