Femhærerslaget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen, se Hobbiten: Femhærerslaget
Femhærerslaget
DatoÅr 2971, Tredje tideverv
StedEnsomfjellet
ResultatSeier for alliansen av dverger, alver og menn fra Esgaroth
Stridende parter
Dverger fra Jernhøene og Ensomfjellet, alver fra Myrkskog, kjempeørner, menn fra EsgarothOrker, varger, flaggermus
Kommandanter og ledere
Gandalv, Thranduil, Buemannen Bard, Dáin II Jernfot, Thorin Eikenskjold†, ØrnefyrstenBolg
Styrker
500 dverger fra Jernhøene, 13 dverger fra Ensomfjellet, 200 menn fra Langsjø, over 1000 alver fra Myrkskog, Beorn, mange kjempeørner.Tusenvis av orker, varger og flaggermus fra Myrkskog
Tap
UkjentNesten hele hæren

Femhærerslaget er et fiktivt slag som fant sted ved Ensomfjellet i boka Hobbiten, i en verden kalt Midgard – en fantasiverden som ble funnet på av J.R.R. Tolkien. Femhærerslaget var et slag der tusser og varger sloss mot menn, alver og dverger. Slaget skjedde ved foten av Ensomfjellet i regionen Rhovanion. Hobbiten Bilbo Lommelun, trollmannen Gandalv, Beorn, store Myrkskog-flaggermus og kjempeørnene var også med, men ble ikke regnet som en del av de fem hærene. Slaget er klimaks i den tredje Hobbit-filmen The Hobbit: The Battle of the Five Armies.

Mange år tidligere hadde dragen Smaug ødelagt dvergenes rike Erebor, også kalt Lonely Mountain, og den velstående byen Dale. Smaug tok kontroll over fjellet, og alle dvergene som bodde i fjellet ble tvunget i eksil. I boken Hobbiten reiser Thorin Eikenskjold sammen med tolv dverger og Bilbo Lommelun ut på en farefull ferd for å gjenerobre Ensomfjellet, drepe dragen Smaug og ta tilbake skatten som dragen hadde stjålet fra dem. Kort tid før Femhærerslaget ble Langsjøby angrepet av Smaug, som hadde oppdaget dvergens hemmelige ekspedisjon, og han ville ta hevn over folket i Langsjøby for å ha hjulpet dvergene. Smaug blir drept med pil og bue, men store deler av Langsjøby ble ødelagt i prosessen.

Skogsalvene under ledelse av kong Thranduil av Myrkskog fikk snart høre at Smaug var død, og de ville ha sin andel av skatten i Ensomfjellet. Menn fra Langsjøby som hadde overlevd dragens angrep, marsjerte sammen med skogsalvene til Ensomfjellet. Mennene fra Langsjøby ønsket kompensasjon på grunn av dragens angrep, og de mente at det var dvergenes feil at Smaug hadde angrepet dem. Men dvergene nektet å gi noe som helst til mennene og alvene. Thorin og kompani blir deretter beleiret av alvene fra Myrskog og mennene fra Langsjøby. Men Thorin hadde sendt meldinger og forklart situasjonen til sine slektninger i Jernhøene ved hjelp av en snakkende ravn. Dáin II Jernfot reiste til Erebor med over 500 tungt bevæpnede dverger. Da Dain og hans styrker ankom fjellet var alvene og mennene klare til å gå til angrep på dvergene.

I siste øyeblikk grep trollmannen Gandalf inn mellom partene, og avslørte at samtidig som de var opptatt med å krangle seg imellom hadde tussene og vargene benyttet anledningen til å marsjere mot dem. Dvergene, alvene og mennene var enige om at orkene var hovedfienden, og problemene dem imellom ble satt på vent og de slo sammen styrkene sine mot orkene og vargene. Thorin ble dødelig såret i kampen, og hans nevøer Fili og Kili døde da de prøvde å forsvare ham. Thorin døde kort tid etter slaget, etter å ha snakket med Bilbo Lommelun en siste gang. Etter å ha beseiret tussene og orkene, delte seierherrene skatten mellom seg. Bilbo fikk en vest av Mithril-metall for å ha hjulpet dvergene gjennom så mange problemer og farer.