Haikerens guide til galaksen (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Haikerens guide til galaksen er en britisk science fiction-komedie fra 2005 basert på bøkene til Douglas Adams.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Tidlig en torsdag morgen oppdager Arthur Dent (spilt av Martin Freeman) at huset hans øyeblikkelig skal rives for å gjøre plass til en ny motorvei. Arthur forsøker å hindre en bulldozer ved å legge seg foran dem. Ford Prefect, en venn av Arthur, tar ham med til en pub. Over flere øl forklarer Ford at han egentlig er en romvesen fra Betelgeuse, og han arbeider med en universell guidebok kalt Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Ford Prefect innrømmer at hele jordkloden skal ødelegges senere samme dag av en gruppe romvesen som kaller seg for Vogon.

Når romskipene med Vogon kommer for å ødelegge Jorden, redder Ford ham ved å ta med Arthur ombord et av Vogon-skipene sammen med en kvinne som heter Tricia "Trillian" McMillan som Arthur møtte tidligere, samt Marvin en klinsk-deprimert robot. De blir kort tid senere oppdaget og kastet ut, men blir deretter plukket opp av romskipet Heart of Gold. Ford har en fetter som heter Zaphod Beeblebrox, som nylig har blitt valgt til president for hele galaksen. Zaphod søker etter den sanne meningen med livet og universitetet. Han tror svaret finnes på en planet som heter Magrathea.

I ett forsøk på å komme til Magrathea havner de på planeten Viltvodle VI, hvor Zaphod`s fiende, Humma Kavula, bor. Kavula tilbyr koordinatene til planeten Magrathea hvis Zaphod finner en spesiell pistol til ham, en pistol som kan vise ting fra samme perspektiv som tidligere personer som avfyrte pistolen. Senere får de vite at det var president Zaphod som personlig ga ordre om ødeleggelse av jordkloden. Gruppen unnslipper Vogon, men de blir jaktet av galaksens visepresident Questular Rontok sammen med enda flere Vogon. De ankommer planeten Magrathea, men utløser et automatisert forsvarssystem som avfyrer flere raketter mot dem. Men de klarer å lande trygt på planeten.

Zaphod, Ford og Trillian går gjennom en portal, men Arthur og roboten Marvin blir strandet utenfor portalen. De gjenvinner den spesielle pistolen, men Trillian ønsker å bruke den på Zaphod ford hun er sint på hans ødeleggelse av jordkloden. I mellomtiden, på planeten Magrathea, blir Arthur tatt til fange av ukjente skapninger som kaller seg Slartibartfast, som arbeider med å bygge nye planeter. Slartibartfast tar Arthur med til en annen dimensjon, og de viser ham en ny versjon av Jorden som snart er ferdig.

Plutselig ankommer Questular Rontok og flere Vogon som åpner ild mot dem. Arthur og gjengen søker ly, men Marvin bruker den spesielle pistolen for å gjøre hele Vogon-styrken for deprimerte til å slåss. Alle Vogon-styrkene forsvinner. Etterpå bestemmer Arthur seg for å utforske resten av galaksen sammen med Ford Prefect og Trillian, slik at Slartibartfast kan fullføre den nye versjonen av jordkloden uten ham. Mannskapet i "Heart of Gold" bestemmer seg for å besøke en restaurant mot enden av universet.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Martin Freeman.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]