Marie-Luise Jahn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Marie-Luise Jahn
Født28. mai 1918
Bartenstein District
Død22. juni 2010 (92 år)
Bad Tölz
Gravlagt Friedhof am Perlacher Forst
Samboer Hans Conrad Leipelt
Utdannet ved Eberhard-Karls-Universität Tübingen, Ludwig-Maximilians-Universität München
Beskjeftigelse Lege
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av White Rose Hamburg, Den hvite rose
Utmerkelser Den bayerske fortjenstorden

Marie-Luise Jahn (født 28. mai 1918, død 22. juni 2010) var under andre verdenskrig tilknyttet motstandsbevegelsen i Tyskland. Hun fortsatte Den hvite roses arbeid etter at gruppen hadde blitt knust av Gestapo i 1943.

Etter henrettelsen av Hans og Sophie Scholl og Christoph Probst den 22. februar 1943 fikk Jahn tak i et eksemplar av den sjette løpeseddelsen fra Den hvite rose. Sammen med Hans Conrad Leipelt kopierte hun den ved hjelp av en skrivemaskin, og spredde den i Hamburg. De la til setningen «Og deres ånd lever allikevel videre!». Hun samlet også inn penger til enken etter professor Kurt Huber, som ble henrettet senere samme år.

Jahn og Leipelt ble angitt til Gestapo og arrestert. I 1944 ble hun stilt for Volksgerichtshof, og ble idømt tolv års tukthus for høyforræderi fordi hun hadde hørt på utenlandske radiosendinger.

Etter krigens slutt begynte hun å studere medisin i Tübingen, og promoverte i 1953. Hun giftet seg med kjemikeren Hans Schultze, og gikk en kort periode under navnet Marie-Luise Schultze-Jahn. Men allerede i 1954 skilte de seg, og hun tok tilbake sitt opprinnelige navn.

Fra 1987 til 2002 var hun styremedlem i Weiße Rose Stiftung.