Bad Tölz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bad Tölz

Flagg

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBayerns flagg Bayern
DistriktOberbayern
LandkretsBad Tölz-Wolfratshausen
StatusBy
Postnummer83646
Retningsnummer08041
Areal30,8 km²[1]
Befolkning19 186[2] (2022)
Bef.tetthet622,92 innb./km²
Høyde o.h.658 meter
Nettsidewww.bad-toelz.de/
Kart
Bad Tölz
47°45′37″N 11°33′24″Ø

Bad Tölz er en by i Tyskland i delstaten Bayern med rundt 18 000 innbyggere. Byen er administrativt senter i Landkreis Bad Tölz-Wolfratshausen og ligger ved elven Isar.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området rundt Bad Tölz har vært bosatt siden steinalderen, det er blant annet funnet spor etter Hallstattkulturen.

Navnet på byen dukker for første gang opp i dokumenter mot slutten av 1100-tallet. Hainricus de Tolnze bygget en borg på stedet som kontrollerte elven og trafikken på veiene i området, men denne eksisterer ikke lenger i dag. I 1331 gjorde Ludvig IV Tölz til en handelsby.

1300-tallet var Tölz et omlastingssted for salt- og tømmertrafikk på Isar. I 1453 ble handelsgaten, kirken og borgen ødelagt av en brann. Hertug Albrecht III bygget opp igjen byen, men denne gangen i stein. Han bygget også palasset som stod der frem til 1770 da det var så falleferdig at det ble revet ned.

Trettiårskrigen (16181648) førte pest og ødeleggelse til regionen. Under den spanske arvefølgekrigen begynte det å bedre seg for byen, som da handlet med kalk og trevarer.

På midten av 1800-tallet ble det oppdaget naturlige kilder rundt Tölz. Byen begynte å fokusere på de helbredende egenskapene til disse kildene og ble et kursted. I 1899 fikk byen navnet Bad Tölz.

I 1934 ble en SS-Junkerschule (en kandidatskole for SS-offiserer) opprettet i Bad Tölz, og denne var i drift til slutten av andre verdenskrig. Totalt rundt 220 nordmenn gjennomgikk forskjellige kurs ved Junkerschule Bad Tölz i tiden 1942-45. Nordmenn deltok på følgende kurs ved skolen, 8, 9, 11, 14 og 18. Kriegs-Junker-Lehrgang, 1, 2, 3 og 4. Lehrgang für germanische Offiziere samt 1, 3, 4, 5, 6, 7 invalide-kurs. Ved opptak på skolen etter bestått forberedelseskurs fikk de graden SS-Junker, etter bestått mellomprøve ble de beskikket til SS-Standarten-Junker og etter bestått slutteksamen ble de beskikket til SS-Standarten-Oberjunker og sendt på en Waffen-Lehrgang innenfor sitt tildelte våpen som infanteri, pioner, panser osv. Deretter måtte SS-St.Ob.Ju tjenestegjøre i 3 måneder før de ble beskikket til offisersgrad (fenrik) SS-Untersturmführer. I tillegg lå det en underavdeling av Dachau konsentrasjonsleir i byen.

Bad Tölz er i dag kjent som et kursted med et historisk bysentrum fra middelalderen og flott utsikt mot Alpene. På vestsiden av Isar ligger Kurverwaltung, et moderne kursted med vann rikt på jod.

Luftbilde over Bad Tölz

Kultur[rediger | rediger kilde]

Guttekoret Tölzer Knabenchor fra Bad Tölz er kjent også utenfor Tysklands grenser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]