Marianne Heier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Marianne Heier
Født5. juli 1969 (50 år)
Oslo
Beskjeftigelse Billedkunstner
Nasjonalitet Norge

Marianne Frederikke Skard Heier (født 1969 i Oslo) er en norsk billedkunstner. Hun er utdannet ved Accademia di Belle Arti di Brera i Milano (1992–97). Fra 2007 har hun vært stipendiat ved Kunsthøyskolen i Oslo, avd. Kunstakademiet med prosjektet Ex-Centric.

Heiers arbeider tar form av fysiske intervensjoner i sosiale og institusjonelle rom. Hun har en utpreget institusjonskritisk tilnærming, og har i flere prosjekter benyttet seg av det å gi en gave som en form for kritisk belysning av en kontekst. Eksempelvis har hun gitt en asfaltert veistrekning til Maihaugen på Lillehammer i prosjektet Saganatt (2008), og hun finansierte oppussing av pauserommet til museumsvertene på Kunstindustrimuseet i Oslo i Crew (2005).

Marianne Heier har gjennomført en rekke prosjekter i offentlige institusjoner og uterom. Hun har hatt separatutstillinger blant annet i UKS (Oslo), Care Of (Milano), Galleria Luigi Franco (Torino), Fabia Calvasina Arte Contemporanea (Milano), Sparwasser HQ (Berlin), Rom for Kunst og Arkitektur (Oslo) og Stenersenmuseet (Oslo). Hun har deltatt i gruppeutstillinger i bl.a. Whitney Independent Study Program (USA), Platform Garanti (Istanbul), Preus Museum (Horten), Nasjonalmuseet (Oslo)., Henie Onstad Kunstsenter (Bærum), Helsinki International Artist Programme (Helsingfors) og Kunsthall Oslo (Oslo).

Marianne Heier er festspillutstiller ved Festspillene i Bergen 2012.

Vinner av Lorck Schives kunstpris 2013. Delt førsteplass med Lene Berg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]