Unge Kunstneres Samfund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «UKS»)

Unge Kunstneres Samfund (UKS) er et visningssted for samtidskunst og en landsdekkende fagorganisasjon for kunstnere. Institusjonen ble stiftet av kunstnere for kunstnere i 1921, og har siden etablert seg som en av Norges viktigste utstillingsplasser og møtesteder for eksperimentelle kunstpraksiser. Som visningssted er UKS en pådriver for kritiske stemmer i samtidskunsten, og sikter mot å ha kunstnerisk og politisk betydning både i og utenfor Norge.

UKS holder til i St. Olavs gate 3, sentralt i Oslo. Utstillingslokalet er på ca 150 m2. UKS er en allmennyttig organisasjon. Norsk Kulturråd er utstillingsinstitusjonens hovedfinansiør.

UKS har vært sentral i arbeidet med å sikre kunstnernes økonomiske og sosiale rettigheter i samfunnet, samt å øke forståelsen for nasjonal og internasjonal samtidskunst i Norge. UKS ga tidligere ut UKS Forum for Samtidskunst, et kunsttidsskrift for samtidskunst og teori.

UKS har pr. 2019 rundt 700 medlemmer, og er den største grunnorganisasjonen i NBK, Norske Billedkunstnere. Rhea Dall tiltrådte som daglig leder i 2017. Noen av hennes forgjengere er Thorstein Rittun (?-?), Johanne Nordby Wernø (2013-2017), Linus Elmes (2009-2013), Helga-Marie Nordby (2005-2009), Trude Iversen (2001-2005) og Jørn Mortensen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]