Maria Böhmer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Maria Böhmer
Böhmer, Maria-0748.jpg
Født23. april 1950 (68 år)
Mainz
Utdannet ved Johannes Gutenberg-universitetet i Mainz (1968–1974), University of Cambridge
Beskjeftigelse Politiker, universitetslærer
Parti Christlich Demokratische Union
Nasjonalitet Tyskland
Språk Tysk
Livssyn Den romersk-katolske kirke
Medlem av ZDF-Fernsehrat, Europarådets parlamentarikerforsamling
Utmerkelser Verdienstkreuz 1. Klasse des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland

Prof. dr. phil. Maria Böhmer (født 23. april 1950 i Mainz) er en tysk politiker (CDU). Hun er Statsministerin (statssekretær) i Kanzleramt under Angela Merkel.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Etter Abitur (artium) i 1968 studerte Böhmer matematikk, fysikk, statsvitenskap og pedagogikk. Hun avla sin statseksamen (hovedfag) i 1971, og tok doktorgraden (dr. phil.) ved universitetet i Mainz i 1974 med avhandlingen Zur Wahlpflichtfachentscheidung in der Realschule – eine Untersuchung über Entscheidungskriterien der Realschüler in Rheinland-Pfalz. I 1982 habiliterte hun seg (fikk professorkompetanse) med avhandlingen Zentrale und dezentrale Lehrerfortbildung – Entwicklung, Strukturen und Innovationen. Senere fulgte forskningsopphold ved universitetene i Cambridge og Augsburg. Siden 2001 har hun vært professor ved den pedagogiske høyskolen i Heidelberg.

Parti[rediger | rediger kilde]

I 1985 ble Böhmer medlem av CDU, og engasjerte seg først i kommunalpolitikk og den kristeligdemokratiske arbeidstagerorganisasjon. Fra 1991 til 1993 var hun viseformann for grunnprogramkommisjonen i CDU og leder for kommisjonsgruppen Ökologische und Soziale Marktwirtschaft.

Hun er medlem av CDUs nasjonale styre, viseformann for CDU i Rheinland-Pfalz og formann for CDUs nasjonale utvalg for kvinnepolitikk. Til november 2001 var hun formann for CDUs kvinneorganisasjon i Rheinland-Pfalz, og siden september 2001 er hun formann for CDUs kvinneorganisasjon på nasjonalt nivå.

Parlamentsmedlem[rediger | rediger kilde]

Siden 1990 er Maria Böhmer medlem av det tyske parlamentet. Hun var viseformann for CDU/CSU-fraksjonen fra 2000 til 2005.

Forskjellige verv[rediger | rediger kilde]

Böhmer er viseformann for ZDFs fjernsynsråd, beskytter for Dialyse-Patienten Deutschlands e. V. og var i 1994 initiativtager til kampanjen Rote Karte (rødt kort) mot vold i media.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]